základní část, 12. kolo
09.11.2022 20:00 CET
2 : 2
(1:1)

Reportáž

Dušan Tadič (© AFP)

Mizerná zakončení. Ajax žehral na neproměňování šancí a s Vitesse jen remizoval

Ajax se do čela Eredivisie v dohrávce dvanáctého kola nevrátil. Ačkoli Vitesse jednoznačně působilo v útoku bázlivějším dojmem, vydělalo na několika spálených příležitostech mužstva z hlavní nizozemské metropole, a zároveň vykázalo bezvadnou efektivitu. Po porážce s PSV se tak de Joden dobře nerevanšovali, hosté si naopak na konečný výsledek určitě nestěžovali.

Domácí přitom do utkání vstoupili moc dobře a už v 6. minutě se ujali vedení. Bergwijn centr z levé strany vyslal do šestnáctky, na něj si sběhl Tadič, který z voleje zacílil za záda gólmana Reizigera, jemuž se nezdařilo vyběhnout ze své brány zavčasu. I nadále pak Ajax pokračoval v útočném snažení a za pojištěním náskoku, jenomže v 15. minutě Klaassen netrefil merunu ideálně z velmi výhodného postavení, přičemž o pár chvil později pálil jenom do tyče Kudus.

Vitesse do té doby marně hledalo cestu za nějakou slušnější možností, na druhou stranu se do jedné takové přece propracovalo a okamžitě ji přetavilo v branku. Bylo přitom až s podivem, kolik prostoru nalevo dostal Manhoef, který pláchl přes půl hřiště, dostal se až do vápna a i z těžkého úhlu zamířil ke vzdálenější tyčce. A samozřejmě že něco takového si nenechal Ajax líbit, hned se tedy snažil sjednat nápravu a mít utkání znovu pod kontrolou, avšak po pasu od Bergwijna v koncovce opětovně nebyl úspěšný Klaassen, který hlavičkoval pouze do zámezí. Tutovku neproměnil následně rovněž Kudus, tentokráte ho pobídnul obloučkem zleva Taylor.

Ani po obrátce se obrázek hry v podstatě neměnil. Amsterdamský výběr tlačil na pilu, co mu situace na hrací ploše dovolila, a Vitesse stále vyčkávalo, co že jeho soupeř směrem dopředu vymyslí. V 52. minutě nevyzrál na Reizigera z blízkosti Bergwijn, v 65. minutě svoje mířidla neseřídil správně Francisco Conceicao, a během krátké chvíle smolně orazítkovali brankovou konstrukci Berghuis i jeho spoluhráč Blind. Arnhemský celek několik neproměněných šancí ve finále hodně tvrdě ztrestal. Bero uzmul míč ve středu pole, na zteč vyslal zase nehlídaného Manhoefa, jenž ukázal, že sprinty na několik desítek metrů mu nedělají problém, a svoje sólo zakončil povedenou střelou do spodního rohu brány. Sice se v 79. minutě de Godenzonen na vyrovnání přece zmohli, po Blindově pasu skóroval hlavou bleskově po svém střídání Lucca, nicméně další trefa už na řadu nepřišla. I proto, že Brobbey v závěru pálil do hostující tyčky.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele