základní část, 19. kolo
28.01.2023 21:00 CET
5 : 5
(3:3)

Reportáž

Vangelis Pavlidis (© AFP)

Hattricky řeckých kanonýrů k výhře nevedly a Alkmaar tak hrál v šíleném zápase s Utrechtem 5:5

V nizozemské nejvyšší soutěži čas od času dochází k hodně nečekaným výsledkům, ovšem desetigólové utkání s nerozhodným výsledkem je opravdovou raritou. Sobotní duel 19. kola Eredivisie na stadionu AFAS přinesl několik zvratů, hned dva hattricky a také výsledek 5:5, který určitě nikdo nečekal. AZ po třech předchozích výhrách zaváhal, i přesto zůstává na druhé pozici se čtyřiceti body o dva body za vedoucím Feyenoordem.

FC částečně navázalo na těsnou výhru s Excelsiorem (1:0) a v nejvyšší nizozemské soutěži mu patří sedmí místo s třiceti body. Ústředními postavami tohoto střetnutí se stali řečtí kanonýři Vangelis Pavlidis (AZ) a Anastasios Douvikas (Utrecht), kteří shodně zaznamenali hattrick. Pavlidis se s devíti ligovými trefami posunul na dělené druhé místo tabulky střelců, jeho krajan se dokonce s deseti góly vyhoupl na úplné čelo ligových kanonýrů.

Hosté měli skvělý vstup do tohoto střetnutí a právě díky dvěma trefám Douvikas během pouhých pěti minut brzy vedli 2:0. Teprve třiadvacetiletý ostrostřelec se nejprve prosadil ve 12. minutě, když se po zblokovaném přízemním centru Američana Bootha z pravé strany šťastně ocitl před brankářem Ryanem a z hranice brankového území usměrnil balón přímo do bližšího spodního růžku.

Za dalších pět minut úřadoval Douvikas podruhé, tentokráte se po sérii náhodných odrazů zjevil na hranici brankového území a bez větších potíží zamířil po zemi k levé tyči. Nicméně zhruba o tři minuty později zavelel k obratu Maxim Dekker. Teprve osmnáctiletý obránce po závaru v šestnáctce protivníka vystřelil v pádu a jeho oblouček zapadl k pravé konstrukci mimo dosah gólmana Barkase.

V rozmezí 31. - 34. minuty vsítil dva góly Pavlidis a tím tak otočil vývoj tohoto duelu. Nejprve srovnal po mizerné rozehrávce protivníka, když nadvakrát nakonec zavěsil přímo pod břevno - 2:2. O pár minut později převrhl misky vah na stranu Alkmaaru po pasu Mihailovice a vynikajícím zpracování na prsa, zcela osamocen pak uklidil balón k bližší tyči do protipohybu naprosto bezmocného Barkase.

Utrecht to však rozhodně nezabalil a ve 41. minutě srovnal na 3:3, jelikož křižná nahrávka Douvikase napříč pokutovým územím propadla až k zadní tyči k Nicku Viergeverovi a zakončení ve skluzu před prázdnou brankou už bylo snadné. Gólové hody pokračovaly i ve druhém poločase, po dvaceti minutách hry vrátil Utrechtu vedení Douvikas. Ten totiž zkompletoval svůj hattrick skákavou střelou ze šesti metrů pod levou šibenici.

Alkmaar však tato inkasovaná trefa nepoložila a od 70. do 78. minuty podruhé otočil vývoj této bitvy. Na 4:4 nejprve vyrovnával Mees de Wit nekompromisním přízemním pokusem z dvanácti metrů do bližšího dolního růžku a o pátý zásah AZ se postaral Pavlidis, jenž taktéž dovršil hattrick akrobatickým zakončením z hranice brankového území. Nicméně poslední slovo měli přeci jen hosté, neboť za další dvě minuty stanovil konečný výsledek 5:5 Sander van de Streek důraznou hlavičkou z dvanácti metrů doprostřed branky.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
REPLIKATOR

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele