základní část, 10. kolo
16.10.2022 16:45 CET
1 : 3
(1:1)

Reportáž

Radost hráčů Feyenoordu (© AFP)

Šlágr 10. kola ovládl Feyenoord a připravil tak Alkmaar o vedení v Eredivisii

Alkmaar se nedokázal oklepat ze čtvrteční pohárové porážky na půdě kyperského Apollonu (0:1) a tentokráte v důležitém ligovém utkání s Feyenoordem prohrál na domácí půdě po výsledku 1:3. Kvůli tomu přepustil první místo v nizozemské nejvyšší soutěži mistrovskému Ajaxu a se třiadvaceti body se propadl až na čtvrtou příčku o skóre za svého nedělního rivala, o bod za druhé PSV a o dva body za amsterdamského konkurenta.

Přitom svěřenci trenéra Pascala Jansena začali naprosto skvěle a krátce po pětadvaceti minutách vedli, jenomže do přestávky bylo srovnáno z pokutového kopu a po změně stran rozhodli o úspěchu rotterdamského klubu Sebastian Szymański s Danilem. Hosté tak alespoň částečně napravili pár dní staré zaváhání v Evropské lize s dánským Midtjyllandem (2:2) a vracejí se do dobré pohody z úvodu sezóny.

Feyenoord mohl jít z ničeho nic do vedení přesně po odehrané čtvrthodině. Před hranicí pokutového území se elegantně otočil s míčem pozdější hrdina Szymański a nechytatelným skákavým projektilem orazítkoval pravou konstrukci. AZ nečekaně prorazilo ve 26. minutě. Do vedení ho dostal třiadvacetiletý dánský kanonýr Jens Odgaard, jenž po výborném pasu Chatzidiakose z pravé strany předskočil v brankovém území Traunera a pohotovou hlavičkou snadnou rozvlnil síť.

Nicméně neuběhlo ani pět minut a Feyenoord srovnal krok z penalty. Rozhodčí Makkelie ji nařídil za evidentní podražení Beukemy na rozběhnutého Giméneze a nabídnutou možností nepohrdl turecký talent Orkun Kökçü, který nekompromisně zamířil k pravé konstrukci do protipohybu brankáře Verhulsta.

Domácí si mohli vzít zpět ztracený náskok zhruba deset minut před přestávkou, ale Clasie z bezprostřední blízkosti těsně minul pravou tyč.

Šest minut po výměně stran se podruhé prosadil Odgaard, ale jeho trefa neplatila kvůli ofsajdu. Feyenoord vsítil druhý nejdůležitější gól v 56. minutě. Polský špílmachr Szymański si navedl balón do středu hrací plochy a z dvaceti metrů tvrdě vypálil - brankář Verhulst předvedl obrovskou hrubku a po odrazu od jeho pravé ruky skončil balón v síti, domácí strážce určitě nebude vzpomínat na tento moment v dobrém.

AZ pak marně dobývalo pozornou defenzivu protivníka, ten přidal třetí pojistku v 82. minutě. Střídající Brazilec Danilo napřáhl z dobrých pětadvaceti metrů a jeho úchvatná rána zapadla pod břevno za plachtícího Verhulsta.

Ve zbývajících minutách k ničemu zajímavému nedošlo, Alkmaar tak v příštím kole bude mít co napravovat na půdě Excelsioru. Feyenoord pro změnu přivítá rozjetou Fortunu.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, whoscored.com, soccerway.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kapitán domácího týmu odmítl pásku v barvách duhy. Dobře udělal.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele