základní část, 1. kolo
06.08.2022 16:30 CET
2 : 3
(1:0)

Reportáž

Ajax parádně zvládl začátek druhé půle, nastartoval se tak k vítězství nad Fortunou

Za obhajobou mistrovského titulu se Ajax nastartoval vítězstvím. Nutno ale podotknout, že prakticky nově se tvořící mančaft má určité herní deficity, především v prvním poločase se tato skutečnost jasně ukázala, a pokud hodlá vykazovat stabilní výsledky, bude muset ještě hodně zapracovat. Fortuna ve finále nesehrála s nizozemským gigantem nijak špatnou partii.

Hosté nevstoupili do střetnutí vůbec ideálně. Ve středu pole ztratil Bergwijn pod tíhou napadajícího Tirpana balón, od Deroye Duarteho se pak dostal k Feratimu, který vykouzlil parádní kolmici na rozběhnutého Gladona. Ten dobře balancoval na hranici ofsajdu, vběhl do vápna a odtud pohotově zamířil za záda gólmana Pasveera. Po celou dobu druhé půle se Fortuna bez obtíží bránila snahám soupeře o vyrovnání stavu, v defenzivních činnostech působila opravdu moc dobře, jenže po obrátce amsterdamský celek zabral. A najednou domácí tak veselí nebyli.

Možná že kdyby mužstvo ze Sittardu lépe zachytilo začátek druhého dějství, mohlo se utkání upínat trochu jiným směrem. Jakmile ale centr z pravé strany od Taylora propadl šestnáctkou až na zadní tyčku a rozvlnila se síť, nastartoval se Ajax k obratu. Jenom o tři minuty později se již ujal vedení, to když na hranici pokutového území Rensch strčil míč na Brobbeyho, ten ho, možná trochu nechtěně, sklepl nakrátko pro svého spoluhráče zpátky, následovala klička brankáři van Oschovi a jednoduché zakončení. Celou situaci ještě zkoumal VAR, akce totiž smrděla možným ofsajdem, takové zvěsti se nicméně na televizních kamerách nepotvrdily. A v 62. minutě de Godenzonen přidali v pořadí třetí přesný zásah, Tadič z levé strany přetáhl dlouhou přihrávku na sbíhajícího si Brobbeyho na zadní tyč, odkud se vlastně nedalo neuspět.

Tahle mizerná patnáctiminutovka šance Fortuny na bodový zdar snížila na velmi nízký level. Od té doby sice Ajax nepůsobil nijak dominantně, netvořil si gólové možnosti s pravidelností, přesto si pohotový náskok bez problémů hlídal. Domácí každopádně přece v 87. minutě duel dokázali zdramatizovat. A prosadila se nová letní posila Yilmaz. Už předem bylo avizováno, že nestárnoucí turecký forvard nezvládne celých devadesát minut a že zasáhne do hry až jako náhradník, je ovšem nabíledni, že se zřejmě brzy stane jednou z klíčových ofenzivních person Fortuny. Ačkoli jeho trefa neznamenala bodový zápis, potěšila srdíčko nejednoho fotbalového fandy, jelikož přesná střela ze zhruba dvaceti pěti metrů z přímého kopu byla moc pohledná.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele