základní část, 19. kolo
29.01.2023 14:30 CET
1 : 4
(1:2)

Reportáž

John Heitinga (© AFP)

Ajax konečně vyhrál, pod vedením dočasného kouče Heitingy skolil venku Excelsior

Pořádně bouřlivým obdobím aktuálně prochází Ajax. A jakýkoli uklidňující moment v těchto těžkých časech je rozhodně vítaným artiklem. Poté, co obhájce titulu nezvítězil v Eredivisie sedmkrát v řadě, našel cestu za výhrou. Potvrdil, že se mu na Excelsior v předchozích letech slušně dařilo, a pod vedením dočasného trenéra Johna Heitingy utnul svou nelichotivou sérii.

Takový úspěch už amsterdamský celek nutně potřeboval. Situace dospěla až do stavu, kdy se musel od kormidla poroučet pryč Alfred Schreuder, a klub narychlo sehnal náhradu v podobě bývalého nizozemského reprezentanta. Pro devětatřicetiletého Heitingu se jednalo o premiéru nejen jako hlavního šéfa lavičky v rámci Eredivisie, on se totiž vůbec poprvé postavil do čela některého z áčkových výběrů. Do této chvíle působil u mládežnických družstev nebo béčka.

Jenže kdo ví, jestli by trápení hostů ve finále nepokračovalo i nadále, kdyby v 8. minutě svou tutovku proměnil soupeř. El Yaakoubi neměl moc času na míření, byl ovšem v takové pozici, z níž asi skórovat měl. Bohužel pro něj jeho dělovka putovala jen nad bránu. Ve 13. minutě si svěřenci kouče Marinuse Dijkhuizena, kromě špatné koncovky, počínali také dost nešikovně v obranných činnostech. A sudí Oostrom nařídil pokutový kop ve prospěch jejich protivníka.

Oostrom si přitom mohl vybrat, který z nedovolených zákroků si vybere. Zda ten, jenž páchal ve vlastním vápně bránící Awoudja, který šlápl zezadu Bergwijna, nebo ten od Nieuwpoorta, který kopl nešetrně do Klaassena. Míč si následně na bílý puntík postavil Tadič, který zacílil bez problémů k opačné tyčce, než kam skákal brankář van Gassel. Nechytatelné zakončení.

Excelsior ovšem rozhýbal svou mašinu a snažil se okamžitě vyrovnat. Ve 22. minutě trefil po svém sólu brankovou konstrukci Driouech, o pár chvil později musel až Rulli likvidovat jeho pokus po rychlém brejku. Ve 32. minutě Driouech selhal v tutovce ještě jednou, Rulli parádně zasáhl, ve 36. minutě se už nicméně soubor z Rotterdamu dočkal odměny. Ač se Driouechovi nedařilo seřídit mířidla, vymyslel aspoň umný pas pro přesně hlavičkujícího El Yaakoubiho.

Do přestávky však Ajax tvrdě udeřil, ujal se znovu vedení a to již udržel až do konce utkání. Ve 45. minutě se na střeleckou listinu uvedl Klaassen, který využil chytré patičky Tadiče. Jen pro doplnění, Srb si asistenci nepřipsal, protože balón krátce poté ještě tečoval Awoudja. A ve druhé půli de Godenzonen rozvlnili síť ještě dvakrát. V 61. minutě už Tadičovi nikdo radost z gólové nahrávky nezkazil, po jeho pobídce zamířil nekompromisně zpoza vápna k tyčce jeho spoluhráč Kudus. V 83. minutě poté vypálil nekompromisně do vzdálenější šibenice Rensch.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele