základní skupiny - skupina A, 2. kolo
11.06.2008 18:00 CET
1 : 3
(1:1)

Reportáž

Češi se zlepšili, na Portugalsko přesto nestačili

Ani zlepšený výkon nepřinesl české reprezentaci vytoužené vítězství, Brücknerův výběr podlehl Portugalcům 1:3 a o úspěchu či neúspěchu na turnaji bude rozhodovat až závěrečné nedělní utkání proti Turecku. Porugalci v utkání dvakrát vedli, český tým dokázal reagovat pouze na první branku Deca, když se prosadil agilní Sionko. Druhou trefu do české sítě přidal Ronaldo a definitivní podobu výsledku dal v nastaveném čase Quaresma.

Česky kouč Brückner udělal oproti zápasu se Švýcarskem hned dvě změny v základní sestavě. V záložní řadě se objevil Matějovský, o mnoho větším překvapením pro většinu fanoušků bylo nasazení Baroše místo dlouhána Kollera.

Oba týmy se od začátku zápasu snažily o útočný fotbal, do prvního náznaku šance se dostával Baroš, nakonec ale nedokázal zachytit míč na hrací ploše. O pár chvil později z hranice vápna střílel Sionko, ale jeho pokus byl odhlavičkován jedním z portugalských obránců.

První branku utkání přinesla osmá minuta, Ronaldo si vyměnil míč s Decem a ten na druhý pokus dokázal prostřelit brankáře českého výběru. O pár sekund později střílel na druhé straně z dobré pozice Jankulovski, ale jeho projektil skončil vysoko nad brankou. Po čtvrthodině se snažil prosadit Petit, ale Čech si s jeho střelou z dálky poradil.

Odpověď českého týmu na vedoucí gól Portugalců netrvala dlouho, v 17. minutě si na Plašilův roh naběhl Sionko a prudkou hlavičkou srovnal stav utkání na 1:1. O sedm minut později nebezpečně ohrozil Čechovu branku pěknou individuální akcí Deco, jeho prudká střela skončila jen těsně nad břevnem. Z další portugalské akce vyslal překvapivou střelu z 20 metrů Ronaldo, ale Čech balón s přehledem chytil.

Po půlhodině hry vracel míč po rohovém kopu před branku aktivní Sionko, ale jeho přihrávka nenašla nikoho ze spoluhráčů. Deset minut před koncem prvního poločasu si na středovém kruhu vzal míč do své moci Baroš a snažil se prokličkovat až do pokutového území Portugalska, tam byl ale zablokován a jeho následný centr odvrátila portugalská obrana do bezpečí.

42. minuta přinesla Ronaldovu povedenou dalekonosnou střelu, v české svatyni se skvělým zákrokem blýskl gólman Čech. Posledním zajímavým momentem první pětačtyřicetiminutovky byl přímý kop Ronalda z 33 metrů, ale jeho pokus doprostřed branky nemohl Čecha ohrozit.

V úvodu druhé půle sehráli Češi velmi pohlednou akci, na jejímž konci chyběl Barošovi krok ke skórování. O pět minut později zkoušel štěstí z hranice šestnáctky portugalský Gomes, ale jeho slabá střela ze záklonu Čecha nepřekvapila. V 56. minutě chyboval Rozehnal a poslal do úniku Gomese, své zaváhání však dokázal český obránce skluzem v poslední chvíli napravit. Po hodině hry se do dvou dobrých příležitostí dostal Simao, ale oba jeho pokusy dokázal Čech zneškodnit. V 62. minutě se po rohovém kopu snažil prosadit Ujfaluši, jeho hlavička skončila jen těsně vedle tyče Ricardovy svatyně.

V 63. minutě se Portugalci dočkali druhého gólu. Výborně hrající "mozek" portugalského týmu Deco našel přesnou přihrávkou Ronalda, který střelou k tyči ukončil svůj pětizápasový půst v reprezentaci. Po portugalském gólu tempo hry opadlo i díky častému střídání, během dvanácti minut se na hřišti objevilo pět nových tváří.

V 78. minutě našel Plašilův centr ve vápně Baroše, který ale z těžké pozice hlavičkoval mimo tři tyče. Největší českou šanci druhého poločasu měl na hlavě Sionko, jeho prudký pokus stačil Ricardo s vypětím všech sil vytěsnit na rohový kop. Poslední šanci na vyrovnání měl Baroš, ten ale o pár centimetrů nedosáhl na centr Jankulovského.

Osud celého utkání zpečetil třetí portugalskou brankou v utkání střídajcí Quaresma, který do branky dorazil míč, který mu na zlatém podnose naservíroval Ronaldo. Portugalský tým má po dvou utkáních plný počet bodů a je velmi blízkou postupu ze skupiny.

Autor: Tomáš Lavický

Komentáře (415)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele