základní skupiny - skupina A, 3. kolo
15.06.2008 20:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Švýcaři zdolali Portugalsko. Na Euru přesto končí

Hostitelé ze Švýcarska se přeci jen loučí s turnajem důstojně. I díky dvojí pomoci rakouského rozhodčího porazili značně oslabené Portugalsko, když se o oba góly postaral Hakan Yakin, který se tak stal jediným střelcem švýcarského výběru na Euru.

Úvod nebyl nikterak překvapující a hrálo se v únavném tempu. Ani vyměněný portugalský tým nedovoloval zklamaným domácím mnoho a sám se také nikam nehnal. Po čtvrthodině hry pomohl Švýcarům rozhodčí Konrad Plautz. Sudí, pocházející z druhé hostitelské země, totiž nepískl zřejmý faul Lichsteinera na Naniho ve vápně. Po chvíli mohl skóre otevřít Pepe, kdyby jeho hlavičku nevytěsnil na břevno na Euruu premiérově chytající Zuberbühler.

Když se neprosadil Inler proti Ricardovi, přišla rychlá akce Portugalců. Nani využil zaváhání v obraně a ve vápně našel volného Postigu, ten zamířil přesně k pravé tyči, kde stál bránící Senderos a gólovou střelu odvrátil. Ve 32. minutě to zkoušel po rohu naturalizovaný Švýcar Yakin, ale jeho hlavičku bravurně vytáhl Ricardo. Na druhé straně opět pomáhal rozhodčí. Meira poslal míč za obranu Postigovi, který by slavil vsítěný gól nebýt špatně odmávaného ofsajdu.

Po osmi minutách druhé půle měl velkou šanci Nani, po chybě domácí obrany se na brankáře řítil sám, ale podobně jako Pepe rozezvučel pouze tyč. Zuberbühler byl pak pozorný i při pokusu Quaresmy. I Švýcaři se snažili o gól, nejprve po Inlerově centru mířil Barnetta pouze do Pepeho. Poté to opět Inler zkoušel z dálky, střela bez přípravy lízla tyč.

Zvýšená aktivita švýcarských hráčů sklidila ovoce v 71. minutě. Jen co se dostal na hřiště Joao Moutinho, musel sledovat, jak Derdiyok usměrňuje centr na Yakina, který našel skulinku mezi nohami Ricarda. Hra se poté trochu přitvrdila, dvanáctiminutovku třech žlutých karet ukončila až penalta pro domácí, kterou proměnil ve svůj třetí gól na šampionátu Yakin. Švýcaři pojistili vedení střelou do levé šibenice po faulu Meiry na Barnettu.

Autor: Josef Gvoždiak / eurofotbal.cz

Komentáře (27)

Přidat komentář
smazaný uživatel

V tomhle zápase by se dalo říct že už o nic nejde Portugalci už postoupili dokonce z 1. místa Pro Švýcary už ME skončilo ale i tak budou chtít na domácí půdě nějaký ten bod Podle mě se jim to ale nepodaří a Portugalci vyhrajou 2 :0

Reagovat
smazaný uživatel

Domácí se s Eurem bohužel loučí, ale v posledním zápase ve skupině A se budou chtět proti favorizovanému Portugalsku vytáhnout a rozloučit se s fanoušky nejlepším možným výsledkem. Uvidíme, jak k tomu přistoupí Scolariuiho svěřenci, jestli už nebudou hrát jen nutnou údržbu a nebudou se šetřit na další fáze bojů. Aspoň bod bych hráčům helvétského kříže přál, sice nepostupují, ale rozhodně nepropadly. V obou předchozích zápasech si už smůlu vybraly. Normálně bych přál Portugalsku, ale i Švýcaři si získaly sympatie, tak budu v tomto utkání neutrální. Tip 1:1.

Reagovat
smazaný uživatel

FINAL EURO 2008 : Portugal vs Holand se pomalu risuje!!!

Hraci "red devils" ole ole olee

Reagovat
smazaný uživatel

výborně jsem stejného názoru! Nizozemci me vcera naramne pobavili az mi bylo francouzu i lito , ale fandim nadále, PORTUGAL!!!!!!!!!!! Jinak myslím že to se Švýcarskem nevypustíme a dva goly dáme, PORTUGAL!!!!!!!!!!!!

Reagovat
Shevchenko

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

v posledním zápase se budou chtít s eurem rouzloučit co nejlíp navíc doma takže tip:2:0

Reagovat
smazaný uživatel

taaky bych jim to přál, ale bohužel prohrajou 3:1

Reagovat
smazaný uživatel

remiza 1-1

Reagovat
smazaný uživatel

Švýcaři nemají motivaci a budou hrát s o třídu lepšímsoupeřem. Dvojka jak vyšitá

Reagovat
smazaný uživatel

já myslím, že konečně vyhrát doma jako pořadatel je dost silná motivace. těžko ale čekat národní motivaci od posbíraných béčkových fotbalistů z celé evropy

Reagovat
fantomas

No mylim, že Švýcaři maj o motivaci postaráno.

Reagovat
Logan

0-3 :)

Reagovat
smazaný uživatel

0:2, portugalci je utančí i s rezervou

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalsko vyhraje 2:0 a postará se o to Ronaldo a Gomez.

Reagovat
smazaný uživatel

Cristiano bude na lavicce a Nuno nejspis taky..

Reagovat
smazaný uživatel

Vše postatný řečeno bylo, jestli bude absentovat Steller, tak to nevidim jinak než na 2.

Reagovat
smazaný uživatel

béčkový portugalsko musí, poslední zápas na tiketu

Reagovat
smazaný uživatel

koli výhra?

Reagovat
smazaný uživatel

mohlo bejt 1800, ale poertugalci a češi to....

Reagovat
GEGE

I "becko" Portugalska ma ohodne lepsi tym nez Svycari takze 0:2(Almeida,Quaresma na toho se nehorazne tesim)

Reagovat
smazaný uživatel

No ja dúfam len v to že Portugalsko vyhrá jelikož mám posledny zápas na tikete:)) ale švajčiari budu hrať jak o život

Reagovat
jaris7

urcite portugalsko ale Cristi bude na lavicce 0:2-0:3

Reagovat
smazaný uživatel

portugalsko jim dá dva banány a budou to quaresma a Helder postiga

Reagovat
smazaný uživatel

Bohuzel nam to Portugal nevyslo,ale nehralo se vubec o nic. Zaklad jen sedel...

Dulezite den "D" pro nase Portugal prijde ve Ct vecer a na nej budeme zase 100%!

A at uz to budou Germany nebo Austria je nam jedno. Poradime si.

Ole PORTUGAL oleee

Reagovat
smazaný uživatel

No tak Portugalci se na to vy...........

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalci se šetřili.

Reagovat
smazaný uživatel

Švýcarsko si alespoń spravilo chuť a porazit Portugalsko, byť nastoupilo takřka s náhradníky, a to se cení ! Švýcarsko zanechalo, stejně jako druhý pořadatel Rakousko, celkem sympatický dojem, i když nakonec ani jeden tým dál nepostoupil.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele