play off - čtvrtfinále
21.06.2012 20:45 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Portugalsko zásluhou Ronalda postupuje přes Česko do semifinále

Česká reprezentace končí své účinkování na letošním evropském šampionátu, ve čtvrtfinálovém boji byl nad její síly tým Portugalska postavený kolem Cristiana Ronalda. Ten byl největší postavou dnešního duelu, který jedenáct minut před koncem svojí hlavičkou rozhodl...

Zahajovací střelu obstaral až ve dvanácté minutě prostřednictvím Moutinho, Čech však shrábl mičudu jako laskonku. Čeští fotbalisté však hráli vyrovnaný part, díky několika dobrým průnikům z křídelních prostor pak naše ofenzivní oddíly působily kolem soupeřovic vápna. Leč bezúspěšně, své výlety červenomodří nepřetavili v žádný střelecký pokus.

V pětadvacáté minutě soudce zastavil Ronaldovu příležitost, kterou by tak či onak skvělým zákrokem lapil Petr Čech, prvou třetinu klání pak zakončil Gebre Selassie nebojácným průnikem a centrem do šestnáctky, odkud balón před nabíhajícím řeckým deja vú Pilařem odvrátil Pepe.

Ve třiatřicáté minutě nepřesně zastříhal nůžkami Cristiano Ronaldo, o minutu později jeho jedovka z přímáku otrávila pouze portugalské příznivce, kteří poté museli zkousnout další nahořklou pilulku v podobě zranění Héldera Postigy. Favorizovaná portugalská garda sic v závěru prvého dějství zesílila kmitočet, z čehož vyplynula největší příležitost zahajovacího poločasu všech čtvrtfinále.

Cristiano Ronaldo brilantním obtočením kol Michala Kadlece opětovně poukázal na svou fotbalovou genialitu a podél padajícího Čecha rozezněl hluboký tón levé tyče. Selecção i přes rozpačitý výkon v poli mohlo již v závěru prvého dějství převážit misky vah blíže k semifinále...

Portugalsko však na naše fotbalisty vlétlo, zvýšilo aktivitu, četnost náběhů i posil ze záložní řady v ofenzívě. Almeida po několika vteřinách hry nikým neatakován přestřelil hlavou z dobré pozice branku, v devětačtyřicáté minutě trefila portugalská Superstar Cristiano Ronaldo s téměř nepostřehnutelným přispěním plachtícího Petra Čecha opět pouze levou tyč.

Svěřenci Paula Benta gradovali svůj nápor, Nani napnul v brankovišti solidní pumelicí Petra Čecha, který krátce před hodinkou hry merunu za svá záda přepustil, ovšem Hugo Almeida byl v ofsajdovém postavení. Václav Pilař posléze dal zapomenout na portugalské choutky a drzým průnikem už už servíroval míč před branku, kam nakonec nedoputoval. Petr Čech posléze předvedl další brilantní zákrok, když vytáhl pokus Moutinha.

Portugalští fotbalisté měli v úvodních dvaceti minutách po obrátce místy až drtivou územní převahu, bílo-zelenou smršť na chvíli uklidnilo ošetřování Michala Kadlece, kterého převálcoval tank jménem Petr Čech. Michal Kadlec se otřepal a čtvrthodinu před koncem skočil do střely Naniho, jehož projektil bez razance i energie doplachtil nad branku.

Postupem času si čeští fotbalisté nechtěli uříznout velký krajíc a soustředili se pouze na defenzívu, na což doplatili v sedmdesáté deváté minutě, kdy opět v zápase vynikající Cristiano Ronaldo hlavou virtuóza překonal bezmocného Čecha

Jakémukoliv vzdoru zabránila jednak drtivá převaha Portugalců na míči, ale též slabší fyzická kondice a nedostatek sil. Náskok mohl zanedlouho zvýšit Pereira, jehož pokus krásnou robinsonádou lapil vynikající Čech. Mužstvo z Pyrenejského poloostrova se v posledních deseti minutách napasovalo na naší polovinu, nepůjčilo nám míč a nedostatek sil způsobil, že jsme si nevytvořili žádnou větší příležitost. Vlastně ani tu menší.

Česká kopaná si odbyla derniéru na šampionátu, v němž dosáhla nejlepší osmičky v Evropě, což je nepochybně veliký úspěch borců Michala Bílka. Portugalsko si za velice dobré druhé dějství odváží z Varšavy semifinálovou, bronzovou výslužku, která by při kvalitách Bentova celku nemusela býti konečnou.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (2163)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele