play off - osmifinále
27.06.2021 21:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Marně se natahující Rui Patrício (© AFP)

Portugalci v osmifinále podlehli Belgii a triumf na ME neobhájí

Obhájci prvenství z Portugalska na turnaji končí! Výběr Fernanda Santose nestačil na Belgii, které podlehl 0:1. O výhře "Rudých ďáblů" rozhodl před koncem prvního poločasu Thorgan Hazard a Portugalci na jeho trefu nenašli do konce zápasu odpověď. Belgie se sice raduje z postupu do čtvrtfinále, ale přišla o zraněné Kevina De Bruyneho a Edena Hazarda...

Utkání v Seville začalo hodně opatrně. Obě strany si byly dobře vědomi důležitosti zápasu a nikdo nechtěl udělat chybu. Hrálo se na jistotu. V první vážnější šanci se ocitli Portugalci, kteří přeci jenom drželi častěji balón a hledali skulinky v belgické defenzivě. Po výtečné Sanchesově přihrávce netrefil ideálně balón Jota.

Portugalci zůstávali na polovině Belgičanů a po ruce Vermaelena vyslal tvrdou střelu z přímého kopu Ronaldo, načež Courtois si připsal úspěšný zákrok. "Rudí ďáblové" na svojí první příležitost čekali a únik Lukakua zastavil až nedovoleným přidržením dresu Meunier. Sudí Brych ponechal nešťastnou "výhodu", čímž akci Belgičanů zhatil. Ale Martínezův tým to nemuselo tolik mrzet, protože hned v vzápětí dostal prostor ke střele Thorgan Hazard a Patrício jeho projektil ze 42. minuty propustil do sítě! Belgie udeřila prakticky z první větší šance a ovládla první poločas výsledkem 1:0. Portugalci se ještě marně pokusili do přestávky vyrovnat, ale Palhinha pálil nad.

Závěr prvního poločasu se Belgii vydařil, ale hned začátek druhé půle byl pro ní smolný. Kevin De Bruyne nedokázal pro střetu s Palhinhou pokračovat ve hře a byl nahrazen Mertensem. Ke střídání sáhli i Portugalci a z důvodu oživení ofenzivy přišly Bruno Fernandes a João Félix. V 58. minutě pohotově zakončoval Jota a branku ke vší smůle přestřelil, zatímco vzrůstem nevelký Félix hlavičkoval do míst, kam dosáhl Courtois.

Portugalci se tlačili dopředu a těžkou střelou z dálky přispěl i druhý střídající muž v dresu Seleção Fernandes. Na druhé straně se zase otevírali možnosti pro belgické protiútoky a po jednom z nich přestřelil Lukaku.

Čtvrthodinu před koncem se začalo na hrací ploše přiostřovat a to byla voda na mlýn bouřliváka Pepeho, který po odpískání tvrdě "dojel" Thorgana Hazarda. Sudí Brych ho napomenul žlutou kartou a hra se dál kouskovala.

V 82. minutě měl obrovskou šanci na vyrovnání Rubén Dias, který si naskočil na rohový kop a tvrdou hlavičkou trefil jen postaveného Courtoise. Vzápětí si brankář Realu Madrid vybral velké štěstí, když rána Guerreira rozezvonila tyčku. Portugalci utahovali smyčku a závěrečné drama gradovalo. Na zadní tyči nebezpečně číhal André Silva a čas už obhájcům neúprosně ubíhal.

Rozhodčí ještě nastavil pět minut, ale ani během nich se Ronaldovi a spol. Courtoise překonat nepodařilo. V poslední velké šanci Félix minul branku a Portugalské naděje na turnaji definitivně vyhasly.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (669)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele