základní skupiny - skupina D, 3. kolo
22.06.2021 21:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Raheem Sterling střílí vítěznou branku (© AFP)

Český tým nestačil na Anglii, ve skupině končí třetí

Čeští reprezentanti nestačili ve Wembley na domácí Anglii. O vítězství rozhodl jedinou brankou Raheem Sterling už v prvním poločase. Angličané vyhráli skupinu. Češi jdou do vyřazovacích bojů ze třetího místa. Na jméno soupeře si ještě musejí oba celky počkat.

Zatímco trenér českého výběru Šilhavý se vystříhal změn v sestavě a na hřiště od úvodního hvizdu vyslal stejné muže jako do zápasu proti Chorvatsku, kouč Albionu Southgate byl k několika obměněním i donucen. Po zranění se na post stopera postavil Maguire, na Mingse tak zbyla pouze lavička náhradníků. Jamese na pravém beku vystrnadil Walker, Fodena na křídle zase překvapivě Saka. A místo Mounta, jenž musel putovat do karantény, nastoupil Grealish.

Na vedoucí gól se nemuselo čekat dlouho, neboť několik desítek sekund po výkopu si za českou obranu zaběhl Sterling. Brankář Vaclík zaváhal a nevyběhl proti míči, čehož Sterling využil k lobu, který ke smůle Angličanů skončil na tyči. Aktivita nicméně Three Lions neopustila, byť Kaneův volej z 11. minuty vysoko přeletěl Vaclíkovu svatyni.

Hned o minutu později se už však Albion ujal vedení. Grealish nacentroval před bránu, kde chaosu v české obraně využili Saka se Sterlingem. Nakonec to byl druhý jmenovaný, kdo vyskočil do vzduchu a hlavou umístil merunu do sítě. Anglie byla na koni a druhý zásah mohl přidat ve 26. minutě Kane. Doposud trápícího se forvarda rozběhl vynikající kolmicí Maguire, tentokrát se ovšem výborným zákrokem vyznamenal Vaclík.

Až poté se konečně začalo probouzet také mužstvo ze střední Evropy. Nejprve ve 28. minutě protáhl gólmana Pickforda ránou z dálky Holeš, sedm minut nato se se zase míč příhodně odrazil pro Součka, jehož projektil prosvištěl jen těsně vedle tyče. Těsně před odchodem do kabin se ještě dočkal zaměstnání Vaclík, jehož prověřil Kane. Poločas každopádně skončil za stavu 1:0.

První půle nabídla poměrně dost příležitostí, po změně stran však byla jejich tvorba výrazně utlumena. První střelu vyslal až v 83. minutě Pekhart, jenž z otočky pálil těsně vedle Pickfordovy svatyně. Vrásky Šilhavému naopak způsobil Bořil, jenž uviděl žlutou kartu a osmifinále kvůli disciplinárnímu trestu vynechá.

Pekhart se podobně jako Ševčík, Hložek, Král a Vydra dostal do hry díky střídání. Také Southgate poslal na hřiště čerstvé síly, byť v médiích vzývaný Sancho nakonec odehrál jen hubených deset minut. To Henderson běhal ve Wembley jeden celý poločas a v 86. minutě dokonce rozvlnil síť, jenže balón jej po vypíchnutí Bellinghama, který obral váhajícího Ševčíka, nalezl v ofsajdu a gól nemohl být uznán. I tak Angličané pohodlně dokráčeli k výhře.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (1552)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele