základní skupiny - skupina B, 3. kolo
21.06.2021 21:00 CET
1 : 4
(0:1)
Stadión:
Parken, Kodaň

Reportáž

Yussuf Poulsen (© AFP)

Dánové rozstříleli Rusy a v euforii slaví postup

Dánsko porazilo doma v Kodani Rusy 4:1 a díky výhře Belgie v souběžně hraném duelu s Finy si zajistilo i se třemi body postup do osmifinále Eura ze druhého místa. Dánové vedli 2:0, ale pak přišla komplikace v podobě penalty a snížená Dzjuby. Dvě branky Christensena a Maehleho ale uvrhly Parken stadion do absolutní extáze.

Poté, co Rusové ve druhém utkání základní skupiny udolali Finsko, došlo v sestavě Sborné k jediné změně. Kouč Čerčesov se v Kodani rozhodl vyztužit obranu a místo záložníka Barinova poslal na hřiště zadáka Kudrjašova. Jedenáctka Dánů naopak zůstala navzdory porážce s Belgií bez úprav.

V bouřlivé atmosféře na stadionu Parken hýřili aktivitou zejména svěřenci trenéra Hjulmanda, avšak jako první se gólu přiblížili Rusové. V 18. minutě totiž po chybě Vestergaarda vnikl do otevřené obrany Golovin, jehož zastavil až dánský brankář Schmeichel, který nepustil míč mezi nohama.

Gólman Sborné Safonov se poprvé protáhl až ve 29. minutě, kdy kolem jeho svatyně těsně prosvištěla pumelice z kopačky Højbjerga. Za dalších pět minut pálil zpoza vápna též Golovin, tentokrát však o dost přestřelil.

Mnohem lépe mířil ve 38. minutě Damsgaard. Dánský mladík dostal před pokutovým územím Ruska moře prostoru a šikovnou střelou, za kterou se překvapený Safonov pouze ohlédl, rozveselil celý Parken — 1:0. Těsně před přestávkou si ještě na rohový kop naskočil Vestergaard, jeho hlavička ovšem zamířila do zámezí.

Ke druhé vstřelené brance pomohla Dánům sama Sborná..Zobnin totiž v 59. minutě poslal riskantní a především nepřesnou malou domů, která místo Safonova nalezla Poulsena. Útočník bundesligového Lipska pak už jen snadno skóroval do odkrytého prostoru mezi třemi tyčemi. O čtyři minuty později se mohl prosadit rovněž Mæhle, Safonov ale tentokrát míč lapil.

Zdálo se, že Hjulmand a spol. už by mohli utkání bez komplikací dovést do zdárného konce. Jenže v 69. minutě se po souboji s Vestergaardem skácel k zemi před bránou Dánska Sobolev a sudí Turpin odpískal poněkud přísnou penaltu. Tu každopádně střelou doprostřed brány proměnil Dzjuba, jenž tak vykřesal pro Rusy naději alespoň na bod.

Dánové nicméně na inkasovaný gól příkladně zareagovali. Nezalezli do obrany, naopak si chtěli dvoubrankový náskok vzít zpět. A to se jim po obrovském závaru v 79. minutě podařilo. Nejprve byl hrdinou Safonov, který vychytal hlavičky Christensena s Braithwaitem i dorážku druhého jmenovaného, poté jej ale z dálky prostřelil Christensen.

O tři minuty později upravil dánský výběr na konečných 4:1. Mæhle vyřešil protiútok tak, že nechal všechny Rusy proběhnout, načež přízemní ránou k tyči definitivně odšpuntoval oslavy v Kodani i přilehlém království.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (357)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele