základní skupiny - skupina E, 3. kolo
23.06.2021 18:00 CET
0 : 5
(0:2)

Reportáž

Aymeric Laporte (© AFP)

Španělé procitli a rozstříleli Slovensko, v osmifinále je čekají Chorvati

Španělé sice na úvod proti Slovensku neproměnili pokutový kop, nakonec ale svého soupeře v boji o osmifinále rozstříleli pěti brankami. Slováky načal kuriózní vlastní gól brankáře Dúbravky a pak už to s nimi bylo jen a jen horší. Skóre se nakonec zastavilo na pětce. K prvnímu místu ve skupině to ale Španělům nestačilo a v osmifinále tak narazí na Chorvatsko.

Po dvou remízách se nakonec Španělsku podařilo zvítězit, a protože Švédsko v souběžně hraném klání skolilo Polsko, skončilo nakonec překvapivě až na druhém místě tabulky. Zato Slovensko předvedlo ten nejhorší výkon na šampionátu, inkasovalo dohromady pět branek a ani žádná teoretická neděje ho už zkrátka nedrží v postupové rovině pro nadcházející play-off.

Slovenské šance na účast ve vyřazovací části se úplně rozplynuly. Zůstal jim prostě černý petr v podobě toho celku, který se dál nepodívá, a to vlivem pořádně negativní bilance vstřelených a inkasovaných branek, kterou mu určilo tohle nepovedené střetnutí. Byl to pořádný debakl, který byl v podstatě jen logickým vyústěním dění na hřišti, kde jasně dominovala La Roja.

Španělé potřebovali nutně zabrat a ve finále žádnou senzaci nepovolili. Už během první půle na hrací ploše dominovali, vedli hned o dvě branky, přitom neproměnili penaltu. Po přestávce si pak pohodlný náskok pouze hlídali. Slováci vážně nepředvedli nikterak kvalitní vystoupení, třeba během dějství prvního ani jednou nevystřelil. Ani v obraně se jim přitom vážně nedařilo.

Už ve 12. minutě začalo svěřencům trenéra Štefana Tarkoviče téct do bot. Hromada ve vápně kopl zezadu nešikovně do Kokeho, a ačkoli sudí Kuipers původně píšťalku k nařízení penalty nevyužil, po shlédnutí videa už přece muselo přijít z jeho strany opravné rozhodnutí. Avšak exekutor Morata nebyl úspěšný, brankář Dúbravka jeho pokutový kop bravurně zlikvidoval.

Po půlhodině hry se nicméně již Španělsko své odměny dočkalo. Pablo Sarabia z hranice šestnáctky napálil břevno, míč se odrazil do vzduchu a začal padat na zem, gólman Dúbravka ho do bezpečí prostě nevyrazil, ba naopak ho svou rukou nasměroval nešťastně do vlastní sítě. Skóre utkání se ještě jednou měnilo krátce před obrátkou, o gól se postaral Aymeric Laporte.

Za soupeřovu defenzívu si naběhl Gerard Moreno, a když zjistil, že z úhlu může už jen těžko překonat Dúbravku, odcentroval balón na hlavu svého spoluhráče, jenž zamířil ke vzdálenější tyči. Ani ve druhém poločase tým vedený koučem Luisem Enriquem nepolevoval. Slovensko stále působilo bezradným dojmem a pomalu a jistě se smiřovalo s dost nepříjemnou porážkou.

V 56. minutě se na střeleckou listinu zapsal též Pablo Sarabia, který využil přihrávku zleva od Jordiho Alby, v 67. minutě využil pobídku Pabla Sarabiy elegantní patičkou Ferran Torres, a to pár vteřin po svém střídání. Pátý přesný zásah tohoto měření sil přišel na řadu v 71. minutě, vlastence zaznamenal Kucka poté, co se marně snažil odvrátit balón po hlavičce Paua Torrese.

Ani jednou nemusel španělský gólman Unai Simón čelit přímému pokusu mezi jeho tři tyčky, Slovensko nenašlo za celých devadesát minut jakýkoli recept na protivníka, který působil více než organizovaným dojmem a před další fází mistrovství se parádně naladil. Ukázalo se, že minulá prohra se Švédy byla zřejmě tou klíčovou skutečností pro konečný nezdar Slováků.

Autor: Patrik Sandev

Komentáře (918)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele