základní skupiny - skupina F
04.11.2010 19:00 CET
1 : 3
(1:1)

Reportáž

Wilfried s Kweukem přiblížili Spartu k postupu v Evropské lize

Sparta otočila díky útočníkům Wilfriedovi s Kweukem nepříznivý vývoj utkání v Lausanne a velkým krokem se přiblížila postupu, ke kterému ji momentálně stačí jakýkoliv bodový zisk na hřišti Palerma. Švýcaři jsou z jarních pohárů definitivně vyřazeni.

Pražané přehrávali druholigového soupeře především v první půli, přesto brzy prohrávali a dlouho se jim nedařilo srovnat krok. Vyrovnání tak přišlo až v posledních okamžicích, aby dalšími dvěma trefami v méně přesvědčivém druhém dějství dokonali zvrat.

Již po patnácti vteřinách vyzkoušel svou přesnost z dálky Kucka, přestřelil. Stejný hráč hlavičkoval po rohu a u zadní tyče jen těsně minul. Švýcaři se ozvali ve třetí minutě, Celestini napálil míč z třiadvaceti metrů. Přestože mířil přímo na Blažka, český brankář raději pouze vyrážel.

Záživný úvod pokračoval v páté minutě, když Podaný zpětnou přihrávkou vybídl Kladrubského k přízemní střele zpoza vápna. Ta skončila metr vedle pravé tyče. A tak se jako první radovali domácí. Po centru Marazziho z přímého kopu zůstali hned dva hráči před Blažkem trestuhodně volní a Sonnerat opravdu své volnosti využil k přesné teči hlavou.

Ve třinácté minutě měl obrovskou šanci vyrovnat Bony Wilfried, který přes pád v souboji s Katzem dokázal včas vstát a po centru Kucky z malého vápna vypálit. Favre i s trochou štěstí dokázal pokus vyrazit nohou. Z následného rohu mohl těžit Adiaba, ten se v prvních minutách prezentoval především hrou za hranicemi pravidel. Tentokrát nedokázal potrestat špatný výběh domácího brankáře a slabým pokusem dal šanci jednomu z obránců míč vykopnout.

Ve 26. minutě se ke značně "zkrácenému rohu" postavil Vacek, který do vápna poslal míč po zemi a Wilfried z první v nadějné pozici přestřelil. Brzy poté se sám proti velké přesile odhodlal k zakončení Kweuke a z šestnácti metrů poslal míč vedle bližší tyče.

K prvnímu gólu Sparty měl proklatě blízko Brabec po přímém kopu Vacka. Jeho hlavičku totiž Favre jen lehce tečoval a z brankové čáry musel vykopávat Katz. Pět minut před koncem první půlě stáli znovu všichni svatí za hráči v bílém dresu, když po příhře Podaného tečoval do protipohybu vlastního brankáře Wilfriedovu střelu Meoli, aby míč branku o metr minul.

Češi se tak dočkali až těsně před odchodem do šaten, když po špatně odvráceném autu do vápna hlavičkoval před branku Vacek a tísněný Wilfried dokázal z první zakončit přesně k tyči. Celá akce pak měla dohru. Úspěšný střelec si koledoval o vyloučení, když několikrát zacloumal za krk s Meolim.

Po pěti minutách druhé půle přeběhl půlku hřiště s míčem na noze Silvio, aby nakonec přes obránce poslal míč pouze do vnější strany sítě. Sparťané nechali svou kreativitu v útrobách stadionu a na atraktivnosti zápasu to šlo nemile znát. Kouskovaná hra byla plusem pro domácí, kteří tak začínali být vyrovnanějším soupeřem.

Na rozdíl od prvního dějství však pražským návštěvníkům stačila jedna větší příležitost, a tak se čtvrthodinky před koncem dočkali obratu. Kweuke místo souboje s Katzem volil chytrý lob přes vybíhajícího Favreho, který v podřepu pouze sledoval dokonale přesný pokus.

V 82. minutě pálil zpoza vápna Marazzi, jenže o decimetry přestřelil. Na druhé straně hrozil z dálky Kucka, jeho pokus Favre vyrazil. Obrovskou minelou tak mohl k dalšímu neuvěřitelně získanému bodu pro Lausanne pomoci Brabec, který poslal do úniku Rouxe. Ten se snažil Blažka přelobovat, míč ale poslal těsně nad břevo.

Nápor Švýcarů sparťané vydrželi a v šesté minutě se tak mohli radovat z vítězství 3:1, které zajistil po příhře Matějovského technickou střelou bez přípravy Bony Wilfried.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (681)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele