základní skupiny - skupina L, 3. kolo
24.10.2019 18:55 CET
6 : 0
(2:0)

Reportáž

Alkmaar rozdrtil Astanu a posunul se na druhé místo skupiny L

Kazašská Astana opět potvrdila mizernou formu z poslední doby a tentokráte na půdě nizozemského Alkmaaru utrpěla obrovský debakl 0:6. Domácí v azylu na stadionu Den Haagu skórovali dvakrát ke konci prvního poločasu, další čtyři trefy si schovali do závěrečné čtvrthodiny a v tabulce skupiny L tak zaznamenali své premiérové vítězství, díky němuž výrazně oživili svou naději na postup do nadcházející fáze.

Hosté naopak prohráli již potřetí a brána do jarní části EL se jim hodně přivřela. AZ od samého začátku na trávníku dominovalo, nicméně hosté v úvodní půlhodině odolávali. Teprve pak si jasný favorit čtvrtečního souboje začal vytvářet gólové možnosti. Ještě předtím se Astana musela vyrovnat s velkou ztrátou, neboť kvůli zranění odstoupil brankář a zároveň kapitán týmu Erić, místo něj se postavil mezi tři tyče náhradník Mokin.

Domácí mohli otevřít skóre ve 31. minutě, jenže Wijndal napálil z ostrého úhlu pouze břevno. Vzápětí hlavičkoval velmi nebezpečně Calvin Stengs a Mokin se vytasil s parádním zákrokem. Jeden z klíčových okamžiků se zrodil necelých deset minut před výměnou stran. Svensson odcentroval z pravé strany a Šomko zahrál rukou. Míč na penaltový puntík si postavil Teun Koopmeiners a bezmocného Mokina poslal na opačnou stranu.

Neuběhly ani čtyři minuty a domácí vedli o dvě trefy. Po pobídce od Stengse a zblokované ráně Svenssona se zjevil u zadní tyče Myron Boadu a zblízka nemohl odkrytou branku minout. Po změně stran tempo hry opadlo a Alkmaar jakoby se spokojil s dostatečným vedením, pravý nefalšovaný ofenzivní koncert rozjel až patnáct minut před koncem. Jeho třetí branku přidal Stengs po bombě Oussamy Idrissiho a zákroku Mokina, zcela osamocen pak dorazil balón do sítě.

V 82. minutě napálil střídající Jukinari Sugawara ruku bránícího Postnikova a albánský sudí Jorgji nařídil druhý pokutový kop. K němu se znovu odhodlal tradiční exekutor Koopmeiners a stejně chladnokrevně ho proměnil. Neuběhly ani dvě minuty a Mokin lovil míč ze své branky popáté, Sugawara po nahrávce Svenssona zamířil z mírného úhlu přímo do protějšího spodního rohu. Ve druhé minutě nastavení uzavřel gólový účet Idrissi technickým pokusem kolem marně se natahujícího Mokina.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, livesport.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
EverlastD

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele