základní skupiny - skupina L, 5. kolo
28.11.2019 18:55 CET
2 : 2
(0:2)

Reportáž

Alkmaar po heroickém závěru s Partizanem postupuje do další fáze EL

Alkmaar v závěru zápasu se srbským Partizanem prokázal obrovskou vnitřní sílu a díky vybojované remíze 2:2 si zajistil pokračování v jarní části Evropské ligy. Na stadionu v Den Haagu prohrával po necelé půlhodině hry již o dvě branky a v následujícím průběhu se mu nedařilo snížit, od 84. minuty navíc dohrával v oslabení. Nicméně v závěrečných pěti minutách se stal hrdinou AZ střídající Ferdy Druijf, který vsítil obě dvě trefy svého výběru.

Svěřenci trenéra Arneho Slota vstupovali do čtvrtečního duelu se šňůrou 567 minut bez inkasované branky, která skončila již krátce po odehrané čtvrthodině. Bělehradský celek kvůli katastrofální koncovce přišel o výbornou možnost postoupit mezi dvaatřicítku nejlepších v EL a je vyřazen, na závěr v přímé bitvě o třetí pozici přivítá kazašskou Astanu a stačí mu i bod. Alkmaar bude hrát na půdě Manchesteru United a k posunu na první místo potřebuje zvítězit.

Domácí nezačali vůbec dobře a v 16. minutě z první větší akce tohoto střetnutí inkasovali. Partizan dostal do vedení japonský útočník Takuma Asano, jenž přelstil ofsajdovou past po parádním centru za obranu od Natcha, poté předvedl nádherné zpracování a zblízka obstřelil vyběhnutého gólmana Bizota. Za dalších jedenáct minut přidal jasný outsider svou druhý zásah, tentokráte měl přesnou mušku Seydouba Soumah.

Guinejský záložník po nedůrazném odkopu Bizota převzal nahrávku od Zdjelara a po elegantní patičce zamířil doprostřed branky mimo dosah bezmocného domácího strážce. Ještě do přestávky mohl Soumah definitivně rozhodnout, ale z hranice pokutového území pálil příliš vysoko. Šest minut po přestávce orazítkoval stejný hráč vzdálenější tyč, ihned na to zneškodnil připravený Bizot samostatný únik Sadiqa.

Přesně v polovině druhé půle nedokázali rozvlnit síť Tošič se Sadiqem, v 74. minutě na opačné straně trefil Idrissi ze čtrnácti metrů břevno. O deset minut později to vypadalo, že naděje AZ definitivně zhasla, neboť Myron Boadu nafilmoval svůj pád a od polského rozhodčího Stefanskiho uviděl druhou žlutou kartu. Domácí dokázali i v deseti snížit, jiskřičku naděje vykřesal teprve jednadvacetiletý Druijf po dlouhém nákopu Koopmeinerse.

Defenzíva Partizanu se v tuto chvíli nedohodla a závěrečná hlavička přeci jen doskákala k zadní tyči. Ani ne o šedesát sekund později napřáhl z dvaceti metrů Idrissi a podruhé v utkání napálil brankovou konstrukci. Ve druhé minutě nastavení zařídil nesmírně důležitý nerozhodný výsledek z pohledu Alkmaaru opět Druijf, když po nádherném pasu Midtsjøa z pravého křídla zavěsil razantním volejem z dvanácti metrů přímo pod horní tyčku.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, livesport.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
AjaxFans

3*0

Reagovat
Elmas

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele