základní skupiny - skupina A, 3. kolo
06.10.2022 18:45 CET
1 : 5
(0:4)

Reportáž

Cody Gakpo (© AFP)

PSV zapomnělo na kolaps s Cambuurem a švýcarský Curych deklasovalo vysoko 5:1

PSV se poslední dobou nenacházelo v úplně optimálním rozpoložení a zdálo se, že přeci jen ztrácí svou skvělou formu, ovšem ve svém druhém utkání hlavní fáze Evropské Ligy předvedlo vynikající ofenzivní výkon a naprosto tápající Curych rozdrtilo ve vysokém poměru 5:1. Tabulkou skupiny A se proto posunulo a druhou pozici se čtyřmi body o skóre před norské Bodø/Glimt a dva body za vedoucí Arsenal.

Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye měli otěže čtvrtečního střetnutí naprosto ve svých rukách, necelých deset minut před přestávkou totiž vedli o čtyři branky a ve druhém dějství si s přehledem hlídali dostatečný náskok. Naopak FC prohrálo také svůj třetí duel a jeho pokračování v jarní části evropských pohárů není příliš reálné. Hosté začali naprosto fantasticky a během úvodní čtvrthodiny se hned dvakrát prosadil Yorbe Vertessen.

Teprve jednadvacetiletý belgický útočník poprvé udeřil v 10. minutě, kdy po dlouhém nákopu Obispa z vlastní poloviny vystřelil z hranice šestnáctky mezi dvěma protihráči a trefil se přímo do pravého spodního růžku. Neuběhlo ani dalších pět minut a Vertessen zvýšil náskok svého výběru. Tentokráte předvedl fenomenální sólo téměř přes celé hřiště a z mírného úhlu překonal bezmocného brankáře Brechera přízemním obstřelem.

Hosté v následujícím průběhu rozhodně nepolevovali ve své aktivitě a přesně v polovině prvního poločasu se trefil do černého také kanonýr eindhovenského giganta Cody Gakpo. Třiadvacetiletý forvard s tožskými kořeny převzal nedůrazný odkop protivníka, míč si navedl až před hranici pokutového území a pak ho nekompromisně usměrnil přesně k levé konstrukci - 0:3.

O osudu tohoto duelu bylo definitivně rozhodnuto ve 35. minutě. Xavi Simons po další rychlé akci středem hřiště převzal finální pobídku od Gakpa a i v pádu dokázal se štěstím překonat Brechera, balón totiž zapadl k protější tyči. Curych mohl alespoň korigovat velmi nepříznivý stav minutu před výměnou stran, avšak ve stoprocentní pozici naprosto selhal Aiyegun a ze tří metrů nepochopitelně zamířil o metr a půl nad břevno.

PSV neskládalo zbraně ani ve druhé půli a po jedenácti odehraných minutách přidali další gól. Již podvanácté v tomto soutěžním ročníku skóroval Gakpo, jenž po narážečce s Veermanem vypálil z dvaceti metrů a nekompromisně zavěsil pod horní tyčku - 0:5. Za dalších deset minut chtěl rozvlnit síť také El Ghazi, jenže ten svým krouceným pokusem orazítkoval pouze břevno.

Curych se dočkal alespoň čestného úspěchu pár minut před závěrečným hvizdem, neboť střídající reprezentant DR Kongo Jonathan Okita využil skvělého pasu Tosina z prvé strany a razantní hlavičkou zblízka pokořil argentinského gólmana Beníteze. Oba soupeři se spolu znovu utkají za týden na stadionu Philips.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, whoscored.com, soccerway.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
Elmas

0:1

Reagovat
John Obi Mikel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele