základní skupiny - skupina F, 5. kolo
27.10.2022 21:00 CET
1 : 0
(0:0)
Stadión:
Merkur Arena, Graz

Reportáž

Otar Kiteishvili (© AFP)

Skvělý Siebenhandl vynuloval silný Feyenoord. Grazu uchoval šanci na druhé místo Kiteishvili

Sturm Graz v pátém kole skupiny F Evropské ligy překvapivě zvítězil 1:0 nad Feyenoordem a výrazně se přiblížil k postupu právě na úkor nizozemského celku. Po většinu utkání si sice převahu vytvářeli hosté, avšak vstřelit gól poprvé od půlky srpna nedokázali. Výrazný podíl na tom měl především fantastický výkon brankáře Jörga Siebenhandla. Zápas rozhodl v samotném závěru první letošní trefou v Evropě Otar Kiteishvili.

Situace ve skupině byla po čtyřech odehraných kolech dokonale vyrovnaná. Domácí získali pět bodů sice poměrně překvapivě, avšak kvality prokazovali i v rakouské Bundeslize. Sturm Graz totiž jako jediný dokázal držet krok s dlouholetým hegemonem ze Salcburgu. S kým ale krok rozhodně nedržel, byl Feyenoord v úvodním vzájemném střetnutí. Nizozemský celek v polovině září deklasoval v Rotterdamu soupeře 6:0. Jednou brankou se na tom tehdy podílel i Dávid Hancko.

Sympatický start Rakušanů hosty rychle probral. Ve 12. minutě zkusil přímákem z úctyhodné vzdálenosti ohrozit bránu Orkun Kökcü, mezi míč a šibenici však skočil mrštný gólman. Holanďané i nadále dominovali a po půlhodině hry to mohli stvrdit trefou. Siebenhandl se však nejprve blýsknul vytěsněním hlavičky a vzápětí vyrazil i druhý nebezpečný pokus Kökcüho ze standardní situace. I v poslední šanci prvního dějství vzešel vítězně gólman Grazu, nadějnou pozici Danilo totiž nevyužil k pořádnému zakončení.

Feyenoordu chyběla jiskra v koncovce i po výměně stran, čehož mohl v 53. minutě využít Tomi Horvat. Slovinec ale nedokázal šanci z protiútoku přetavit v gól. Fanoušci Sturmu se tak začínali obávat druhé bezbrankové remízy v řadě na domácím hřišti v této soutěži. Otěže zápasu převzali ve druhém dějství z hlediska gólových příležitostí Blackies, ve finální fázi však nebyli o nic úspěšnější než hosté z Rotterdamu. V závěru se mohl na straně domácích radovat Emanuel Emegha, jeho střela z otočky ovšem těsně minula branku. Příznivce Sturmu poslal do euforie až v samotném závěru Kiteishvili, který si hrudí sklepnul odražený míč z centru a trefil ho k tyči.

Sturm Graz tak soupeři oplatil porážku a dostal se do velmi dobré pozice vzhledem k potenciálnímu postupu. V závěrečném kole se 3. listopadu představí na hřišti Midtjyllandu, Feyenoord tentýž den přivítá Lazio.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
Elmas

1:4

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele