play off - finále
02.07.2017 20:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Němci dali Chile lekci z efektivity, rozhodl jediný gól Stindla

Počáteční chilskou smršť Němci ustáli, potom využili jedné z mnoha chyb soupeře k jediné brance utkání a v závěru finále Konfederačního poháru pro změnu přečkali velké šance frustrovaného soupeře. Němci možná nebyli nutně lepší, ale další trofej slaví a de facto tak potvrdili svůj status mistrů světa...

Chilané skutečně na svého soupeře vlétli bez sebemenší bázně a hany. Už v páté minutě musel Rüdiger krást gól z kopaček Aránguize, aby následně Ter Stegen likvidoval Vidalovu dorážku, přičemž neobyčejně vytáhlý a celoplošný chilský presink mistry světa zlobil i nadále. Přihrávat si mohli v podstatě jen obránci a gólman.

Nejblíže gólu se Chilané nacházeli v 19. minutě, kdy Ter Stegen nedokázal lapit do koše poměrně obyčejně vypadající střelu a ani duo chilských fotbalistů nedokázalo doklepnout míč do sítě, načež Jihoameričany karma ztrestala vítěznou brankou.

Okamžitě po pár sekundách Marcelo Díaz jako poslední zadák příliš váhal s rozehrávkou, nechal se zezadu secvaknout Wernerem a ten pak jen chystal míč do prázdné Stindlovi. V tu chvíli byli Němci ve velké výhodě; všehovšudy Brazilci roku 2009 dokázali ve finále Poháru FIFA zvrátit manko a utéci s trofejí.

V tomto případě přitom Němci zprvu nemínili ponechat cokoliv náhodě, což jim umožňovala kupa laciných chilských chyb v rozehře. Nejprve takhle Goretzka nenasměroval ideálně svou křižnou ránu, následně Draxler po příhře Wernera těsně minul a krátce před pauzou se ještě Jara snažil darovat gól tandemu Draxler-Goretzka, ovšem druhý jmenovaný svou šanci spálil z nevýhodného úhlu.

Deset minut po obrátce měl opět slušnou palebnou příležitost Draxler a za dalších deset minut znovu nedokázala přesvědčit technologie videorozhodčího, když hlavní sudí patrně nedal na doporučení svého asistenta u videa a odmítl vyloučit Gonzala Jaru po očividném výpadu loktem na soupeře.

Chilané se takto mohli nadechnout k ještě jedné silné pasáži počínaje 72. minutou, kdy Ginter povolil příliš prostoru Vargasovi k otočce a slabší střele. Chvíli nato Vidal slabší levačkou trestuhodně přestřelil ze skvělé pozice, a to samé platilo pro střídajícího Sagala, který dokonce netrefil ještě o větší kus, a z ještě lepší pozice - vesměs z malého vápna.

Poslední slovo potom mohl mít Alexis Sánchez, jeho přímý kop ze závěrečné minuty však bystře zlikvidoval Ter Stegen. Potom už se Němci mohli radovat z trofeje, kterou uhráli bez jediného třicátníka v sestavě. A Joachim Löw potvrdil tradici zlatých trenérů na Konfederačním poháru, kteří zatím vždy byli stejné národnosti jako celý kolektiv, který vedli.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (454)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele