Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

čtvrtfinále - odvety
14.04.2022 21:00 CET
1 : 3
(1:1)

Reportáž

Dvougólový hrdina Cyriel Dessers (© AFP)

Opět to nevyšlo. Mandousova minela do semifinále nasměrovala Feyenoord

Pražská Slavia si ani na třetí pokus za poslední čtyři roky semifinále evropského poháru nevybojovala. Také doma ji přitom zradilo brankářské pochybení, když Mandousova zpackaná rozehrávka nabídla Cyrielovi Dessersovi druhý gól na zlatém podnose. Poté už se sešívané do utkání nikdy pořádně nevrátili...

Slavii dnes nakonec nebyl k dispozici klíčový středopolař Tomáš Holeš, jehož svalové zranění nepustilo ani do včerejšího tréninku. A to se ukázalo být rozhodujícím faktorem, když stopeři Ousou s Kačarabou se nikdy pořádně nedostali do zápasu a ani Talověrov se příliš nevypořádal se zvýšeným tlakem odvety čtvrtfinále evropského poháru.

Přitom to mohlo vypadat úplně jinak už po pár sekundách, když Talověrov po autu Baha nápaditě přenechal míč Sorovi, který však na první tyči brankáře Marciana nenachytal.

To Feyenoord hned napoprvé úřadoval - rutinní míč za obranu zrádně škrtnul Ousou, vyřadil tak ze hry Kačarabu a Dessers vesměs samostatný průnik suverénně proměnil.

Už ve druhé minutě tak Slavia dotahovala manko, což ale ještě nebyl až takový problém.

Pražané okamžitě zasypali vápno soupeře 3-4 zajímavými centry zprava a poměrně brzy také využili hrubky protivníka. Jeden z mužů prvního zápasu, Kökcü, výrazně poddimenzoval svou zpětnou přihrávku brankáři, kterou vystihl Traoré, s velice chladnou hlavou si píchl míč kolem Marciana a bez problémů srovnal na 1:1.

Na téže straně další zaváhání po spolupráci se Sorem nepotrestal pod tlakem obránce tváří v tvář Marcianovi Olayinka, aby vzápětí šance a minely přeci jen ubyly. Překotné tempo sice veskrze vydrželo, jen střílet se prakticky úplně přestalo.

Až pak zničehonic ve 44. minutě Dessers jakoby nic obkroužil těžkopádného Kačarabu a opět se řítil tváří v tvář Mandousovi, který však tentokrát měl čas vyběhnout a Desserse zmrazil. Ani to však pro první poločas nestačilo - do šatny slávistům opět trnulo, když se míč při rohu snesl ke zcela neobsazenému Nelsonovi, který však svůj halfvolej netrefil vůbec dobře.

Druhý poločas Slavia odstartovala poněkud pasivně až bázlivě, ale do šancí soupeře takřka nepouštěla a po 55 minutách ji mohlo mírně povzbudit také zranění kapitána a duše rotterdamského celku Jense Toornstry, který si při dopadu pochroumal pravý kotník a musel střídat. Bez Guuse Tila takhle záloha soupeře Slavie dostala další tvrdou ránu.

To však nebylo nic proti tomu, co čekalo Slavii. Po necelé hodině hry si Mandous při rutinní rozehrávce nastřelil vlastní stojnou nohu a Dessers darovaného míče chladnokrevně využil.

Zdrceného slávistického gólmana, který se až rozplakal, musel konejšit i hlavní rozhodčí Aytekin a zaskočeni se nadále jevili také spoluhráči před ním. Brankář Marciano v druhé půli prakticky ničemu nečelil a slávističtí trenéři pořádali téměř 10minutové rozjímání nad kusem papíru, dokud se v 77. minutě přeci jen nerozhoupali k dvojímu střídání. Ševčíkovi přitom přepustil místo stoper Ousou, takže se musel zatáhnout Talověrov, a i jeho postavení sehrálo roli v okamžitém štemplu nizozemského vedení. Sinisterra ustál sprint s Bahem, Mandous rozpačitě vybíhal a na prudkou střelu podél bližší tyče už nedosáhl. 78. minuta - 1:3.

Tento stav už vydržel až do konce, kdy slávisté v křeči už zaujali pouze pár nepřesnými hlavičkami a dalšími defenzivními lapsy. Po jednom z nich Mandous čelil dalšímu samostatnému nájezdu a zase jednou odolal, ten druhý, Talověrův, už hasil Kačaraba jen za cenu červené karty.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (891)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele