Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

předkola - play off - nemistrovská část - 1. zápasy
18.08.2022 18:00 CET
2 : 1
(1:0)
Stadión:
 

Reportáž

Slavia se proti Rakówu trápila. V odvetě musí smazat jednobrankové manko

Slavia si zkomplikovala postup do skupinové fáze Evropské konferenční ligy. V úvodním střetnutí 4. předkola předvedla špatný výkon na hřišti Rakówu Čenstochová a z Polska odjíždí s porážkou 1:2. V odvetě tak musí zabrat, jestliže si chce na podzim zahrát evropské poháry.

Po odpykání trestu za obdrženou červenou kartu v předešlé fázi soutěže se do základní jedenáctky Slavie vrátil stoper Eduadro Santos. Na pravém beku pak poněkud překvapivě dostal šanci spíše ofenzivně laděný Schranz. Hru uprostřed pole měl od úvodních minut tvořit Ševčík.

Pražané však od počátku až do samotného konce jen těžko hledali cestu směrem k bráně protivníka. Teprve v 18. minutě musel být gólman Rakówa Trelowski na pozoru, když jej střelou zpoza vápna prověřil Usor. Rána nigerijského křídelníka nicméně proletěla kolem tyče do zámezí. Jinak se ale sešívaní trápili. Alespoň trochu fungovala kombinace na levé straně mezi Oscarem, Olayinkou a Tiéhim, většinou však hosté nechávali na hrotu zcela odříznutého Lingra.

Domácí sice slávisty nikterak nepřehrávali, přesto působili uvolněněji a těsně před uplynutím půlhodiny hry se po jednoduché akci dostali do vedení. Ivi López u postranní čáry obalamutil Oscara, následně se přes Olayinku uvolnil k obstřelu levačkou, kterou poslal míč na zadní tyč mimo dosah gólmana Pražanů Mandouse. Hosté do přestávky odpověděli jen projektilem Santose, jenž ovšem prosvištěl vysoko nad břevnem.

Na konci první půli musel kouč Trpišovský stáhnout Oscara, jenž utrpěl šrámy v tvrdém hlavičkovém souboji. Na hřiště vyběhl Plavšić, druhý poločas zase namísto Santose zahájil Traoré, který se zařadil do zálohy, mezi obránce se naopak zatáhl Holeš. Kýžené změny ve hře sešívaných však nepřišly.

Osm minut po změně stran zkoušel štěstí znovu Usor, jeho tečovaný pokus ovšem opět neputoval mezi tři tyče. Na druhé straně si tři minuty nato počínal lépe López, s jehož skákavou ránou měl Mandous co dělat. V 60. minutě se hostům podařilo zničehonic vyrovnat. Plavšić se uvolnil na ose hřiště, míč ještě přihrál na levou stranu, odkud jej před bránu poslal Holeš. Kapitán Slavie chtěl zřejmě vyhledat spoluhráče, nakonec se však balón z jeho kopačky snesl do sítě - 1:1.

Plichta ale vydržela jen několik desítek sekund. Ihned po opětovném zahájení hry zaváhali oba protagonisté vyrovnávací trefy. Holeš propustil dlouhý nákop za svá záda, za nimiž se zjevil Tudor, jehož neuhlídal Plavšić. Chorvatský fotbalista tak vnikl do pokutového území, v němž vrátil Rakówu jednobrankové vedení.

Kombinace sešívaných dál vázla a celek z Čenstochové neměl mnoho starostí s hlídáním těsného náskoku. Až v nastaveném čase vyděsil příznivce domácích Usor, jenže i jeho třetí nebezpečný pokus v zápase netrefil bránu. V samotném závěru ještě Raków zahodil slibný protiútok, přesto jeho hráči museli být s výsledkem utkání spokojeni.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (653)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele