Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

základní skupiny - skupina G, 1. kolo
08.09.2022 21:00 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Slávisté slaví rychlý a jediný gól (© AFP)

Sešívané herní převaha k výhře nedovedla. Provod v nastavení pohrdnul penaltou

Pražská Slavia v úvodním zápase skupiny G Evropské konferenční ligy pouze remizovala se Sivassporem 1:1. Slávisté vstoupili do utkání dominantně a už ve čtvrté minutě se po chybě domácí obrany radoval ze vstřelené branky Peter Olayinka. Turecký celek však dokázal ještě v první půli odpovědět, když obrana sešívaných ve vápně neuhlídala Dia Sabu.

V samotném závěru mohl vítězství na stranu českého celku překlopit z penalty Lukáš Provod, na domácího gólmana ovšem nevyzrál.

Slavia byla hlavním favoritem skupiny a na hřišti vítěze tureckého poháru měla uspět. Sivasspor totiž v této sezoně ještě nevyhrál, v domácí soutěži vybojoval jen tři body a balancoval nad hranicí sestupu. Český vicemistr byl naopak v dobrém rozpoložení. Svěřenci Jindřicha Trpišovského po vyřazení polského Rakówa deklasovali Zbrojovku a Teplice, jedinou kaňkou na jejich formě byla nedávná remíza se Slováckem.

Už po třech minutách hry byli sešívaní blízko brzkému vedení. Dorážku Matěje Juráska však zablokoval jeden z bránících hráčů. O minutu později ale Olayinka obral o míč stopera Aarona Appindangoyého a chladnokrevným zakončením z úhlu pod břevno poslal pražský celek do vedení. Nigerijský útočník mohl ve 23. minutě přidat druhý zásah, když se pověsil do vzduchu a nikým nehlídaný hlavičkoval směrem na bránu Aliho Sasala Vurala, balon ovšem jen proplachtil okolo levé tyčky. A tak Turci o čtyři minuty později trestali. Max Gradel protancoval hostující obranou a vyslal pas, který si v pokutovém území našel Saba, jenž se štěstím překonal Aleše Mandouse. Do poločasu mohl Slavii vrátit vedení Ibrahim Traóre, jenže po centru z levé strany zakončoval nad břevno.

Asi po hodině hry se na pravé straně dostal k centru David Douděra a našel hlavu střídajícího Ewertona. Brazilec vracel míč do nebezpečného prostoru, avšak Olayinka se do zakončení probojovat nedokázal. Druhý poločas byl na vyložené šance chudší. Až pár minut před koncem si Slávisté vypracovali neuvěřitelné množství příležitostí, které vyvrcholily penaltovým zákrokem a vyloučením Kadera Keity. Míč si na penaltový puntík připravil Provod, jeho střelu k levé tyči však fantasticky vychytal Vural.

Sivasspor tak se Slavií ubojoval remízu. Další zápas Evropské konferenční ligy čeká Turky 15. září v Kluži, Pražané se ve stejný den střetnou s FC Ballkani.

Autor: Livesport.cz / Adam Weikert

Komentáře (381)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele