Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

základní skupiny - skupina G, 2. kolo
15.09.2022 18:45 CET
3 : 2
(3:2)

Reportáž

Poločasová divočina v Edenu vyústila ve výhru Slavie. Olayinka stanovil nový klubový rekord

Slavia porazila ve druhém utkání skupiny G Evropské konferenční ligy FC Ballkani 3:2. Sešívaní pustili svého soupeře již v první půli dvakrát do vedení, vždy ale dokázali rychle odpovědět a ještě do poločasu překlopili skóre na svou stranu. Mezi střelce se zapsal také Peter Olayinka, který se odpoutal od Tomáše Doška a se 13 góly se osamostatnil jako historicky nejlepší střelec červenobílých v evropských pohárech.

Na sešívané čekal v domácí Fortuna Areně papírově nejsnazší duel skupinové fáze. Do Prahy totiž zavítal vůbec první celek z Kosova, který se propracoval do hlavní části některého z evropských pohárů. Na předpokladech o vítězství Slavie nic nezměnila ani citelná absence Tomáše Holeše, jenž se zranil v utkání se Sivassporem a chybět má zhruba tři týdny.

Slávisté neotáleli a již ve čtvrté minutě orazítkoval břevno soupeře hlavičkující Ivan Schranz. Pražané sice i nadále dominovali, proti chodu hry však vstřelil ve 23. minutě první gól hostí Ermal Krasniqi, když ve vápně osamocený uklidil do brány přihrávku ze strany. Domácí však vzápětí vyrovnali, David Jurásek pronikl ze strany až do malého vápna a jeho nebezpečnou přihrávku si srazil do brány Stivi Frasheri. Hosté šli znovu do vedení o pouhé tři minuty později po chybě v rozehrávce slávistů, kterou potrestal Meriton Korenica. Ve 34. minutě pak hektické utkání opět vyrovnal Olayinka završením týmové akce střelou do šibenice zevnitř vápna. Stal se tak historicky nejlepším střelcem Slavie v evropských pohárech. V závěru půle se po povedené souhře dostal až před gólmana Lukáš Masopust, jenž na předešlý gól přihrával, a poslal tak sešívané do vedení.

Červenobílí vévodili statistikám i ve druhém dějství. Neúnavným presinkem získali v 53. minutě míč pro Olayinku, ten ale neměl v pokutovém území potřebné pohodlí k zakončení a těsně minul. Několikrát pak Nigerijec předvedl svůj technický um, kromě toho však fanoušci v Edenu mnoho důvodů k rozvášnění neměli. Stadion naopak strnul v tichosti poté, co Schranze po faulu odnášeli na nosítkách. V závěru pak David Douděra málem pojistil vedení Slavie, když dobíhal na centr k zadní tyči. V 84. minutě domácího obránce nevybíravě sejmul Astrit Thaqi a předčasně odešel do kabin. V početní výhodě si již červenobílí závěr zápasu pohlídali.

Sešívaní tak dostáli papírovým předpokladům a i přes komplikace zvítězili. V příštím kole 6. října přivítají Kluž, FC Ballkani se tentýž den představí na půdě Sivassporu.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (378)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele