Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

předkola - 3. předkolo - nemistrovská část - 1. zápasy
04.08.2022 19:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Slavia doma přehrála Panathinaikos a vykročila za postupem

Slavia v prvním utkání třetího předkola Evropské konferenční ligy dokázala v Edenu porazit Panathinaikos 2:0. Sešívaní na konci prvního poločasu brankou Ivana Schranze v nastaveném čase rychle zužitkovali vyloučení soupeře. Po změně stran sice viděl červenou kartu také stoper Eduardo Santos, přesto domácí zásluhou Mosese Usora přidali druhý gól.

Sešívaní dostali o víkendu ligovou facku od Hradce Králové, proti kterému nejenže nedokázali skórovat, ale dokonce si ani nevytvořili žádnou vyloženou gólovou příležitost. Proti týmu z Atén je navíc zřejmě čekala ještě pevnější defenziva, Panathinaikos totiž v pěti přípravných duelech inkasoval jediný gól.

Pamětníci v řadách fanoušků českého vicemistra měli v živé paměti i vzájemná střetnutí z roku 2001, kdy řecký celek dokázal Slavii porazit v předkole Ligy mistrů v obou zápasech.

Úvod bohatý na souboje a hlasité chorály slávistických příznivců po chvíli doplnil i útok sešívaných, který po pravé straně zakládal David Douděra. Kromě několika nebezpečných centrů ovšem fanoušci nebyli svědky žádné velké šance. Bojovnost vysoce postaveného Douděry pak vyústila ve střelu Schranze, o pořádný rozruch se ale postaral až Sebastian Palacios, jenž si simulací vysloužil druhou žlutou kartu a oslabil tým z Atén.

Závěrečný tlak Pražanů mohl zužitkovat prudkou střelou Ondřej Lingr, místo něj však gólem do kabiny rozjásal už tak živé ochozy Schranz, který svou urputností dotlačil míč do brány po zmatku z rohového kopu.

V 52. minutě však zdramatizoval utkání Eduardo Santos, který byl vyloučen po faulu z pozice posledního bránícího hráče a vyrovnal tak síly na hřišti. Více volného prostoru ale domácím vyhovovalo, neboť se v 56. minutě prezentovali pohlednou kombinační akcí, na jejímž konci byl do tyče zakončující Ewerton. Na dorážku pak byl připravený Usor a navýšil vedení slávistů.

O pár minut později mohl vývoj utkání oživit první brankou Trojlístků Georgios Vagiannidis, jeho pokus ale jen těsně minul levou tyč. Domácí si dokázali závěr utkání pohlídat a dali svým fanouškům důvod slavit.

Slavia ve Fortuna Areně silného soupeře zdolala a přiblížila se postupu do čtvrtého předkola Konferenční ligy. Ten si však musí ještě pojistit v odvetě, která se v Aténách odehraje přesně o týden později.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (558)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele