Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

předkola - play off - nemistrovská část - odvety
25.08.2022 19:00 CET
2 : 0
po prodloužení
(0:0, 1:0)

Reportáž

Schranz režíroval drama v Edenu s dobrým koncem. Slavia doplní české trio v pohárové Evropě

Sešívaní vynulovali nebezpečný Raków a v odvetě finále kvalifikace o Konferenční ligu zvítězili 2:0 po prodloužení. První poločas se Slavii nepovedl, nicméně pořádnou dávku štěstí před vlastní bránou později obohatila o veledůležité góly, ten postupový si připsal až ve 122. minutě Ivan Schranz. Pražané vybojovali šestou účast v základní skupině evropských pohárů za sebou, a pro letošní sezonu tak doplnili i další české zástupce - Plzeň a Slovácko.

Slavia vstoupila do dvojzápasu nevýrazným výkonem, který znamenal pouze prohru 1:2, a to i přes šťastný gól Tomáše Holeše. Na domácí odvetu se však sešívaní naladili dobře v české nejvyšší soutěži, když deklasovali Pardubice 7:0. Rakówu mohl hrát do karet fakt, že o víkendu šetřil síly, svůj ligový duel si totiž nechal odložit.

Energie hostí byla znát, od začátku totiž agresivním presinkem komplikovali rozehrávku Slavie. Kostrbatá a soubojová hra na půli Rakówa sešívaným šanci nenabídla a byl to polský celek, jenž se pohlednou kombinací dostal až do vápna, domácí ale zachránil brankář a poté tyč. Pozdější zajímavou střelu z první, kterou vyslal Walerian Gwillia, pak blokoval jeho vlastní spoluhráč. K vidění bylo více faulů než akcí a slávisté se zmohli pouze na neúspěšné centry.

Úvod druhého dějství přinesl další příležitost pro klub z Čenstochové a její trestuhodné minutí mělo Slavii konečně probrat, v 58. minutě se ale situace opakovala a domácí zachránila jen neschopnost Rakówských zakončovatelů. Sešívaní výkonnostně netahali za kratší konec provazu, trápilo je však vytváření šancí. To změnila 62. minuta, kdy Moses Usor přebral kvalitní průnikovku a z úrovně vápna zkušeně propálil vše, co mu stálo v cestě. Vstřelená branka Slavii ofenzivně vzkřísila a čas strávený na půli soupeře si užívala, několikrát ovšem euforii v Edenu zamítnul brankář hostí a na řadě bylo prodloužení.

I přes vyšťavenost hráčů byli vášniví příznivci v Praze svědky šancí na obou stranách, s únavou se však hromadily nepřesnosti. Slavie na polskou defenzivu vytvářela enormní tlak, zasloužený výbuch emocí obstaral v samotném závěru Schranz důraznou hlavičkou po centru Petera Olayinky.

Slavia tak odčinila úvodní porážku a po domácím vítězství slaví postup do skupinové fáze Evropské konferenční ligy. Své soupeře se dozví v pátek 26. srpna, kdy ve 14:30 proběhne v Istanbulu los.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (886)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele