semifinále - odvety
30.04.2008 20:45 CET
3 : 2
po prodloužení
(1:0, 1:1)

Reportáž

Chelsea udolala Liverpool a je ve finále

Neuvěřitelně dramatické utkání se šťastným koncem pro domácí Chelsea, aneb Blues si poprvé ve své historii zahrají finále Ligy mistrů.

O co se José Mourinho pokoušel několik sezon, vyšlo Avramu Grantovi hned napoprvé. A to proti němu nestál o nic lehčí soupeř než v předchozích dvou letech, byl to opět Liverpool.

Liverpool potřeboval na Stamford Bridge, pokud chtěl postoupit, vstřelit minimálně jednu branku, což se mu pod Benitezem ještě nepovedlo. Špatně to navíc s Reds vypadalo ve 33. minutě, kdy se trefil Drogba a Chelsea přiblížil finále. Jenomže ve druhém poločase, respektive 64. minutě využil chybičky v obraně Blues Torres a poslal zápas do prodloužení. Tato situace nebyla pro oba celky ničím novým, jelikož loni vyhrál po penaltovém rozstřelu Liverpool. Dnes to ale bylo jinak. V 98. minutě totiž Frank Lampard proměnil penaltu a poslal Liverpool do kolen. Další ránu uštědřil hostům o sedm minut později Drogba a musel by přijít zázrak, aby Liverpool postoupil. Ve 117. minutě sice ještě zdramatizoval svým gólem Babel, ale Chelsea již výhru uhlídala.

Domácí začali mnohem aktivněji a byli to trochu překvapivě právě oni, kdo od úvodních minut hrnul do útoku. Jedinou výjimkou byla 10. minuta, kdy kapitán Liverpoolu Steven Gerrard vyslal skvělou kolmicí Fernanda Torrese. Čech ale skvěle vyběhl a nedal španělskému mladíkovi šanci. Na druhé straně se dral do šance Drogba, ale povedeným skluzem ho zastavil Škrtel.

Po čtvrthodině hry přišla opět ojedinělá šance pro Liverpool. Slibný trestný kop poslal Riise pouze do zdi. Poté již opět hrozila Chelsea a adresátem Lampardovi přihrávky nebyl nikdo jiný než útočník Pobřeží slonoviny. Drogba ale z úhlu netrefil. Ve 22. minutě přišla velká rána do obrany Liverpoolu. Ze zápasu totiž kvůli zranění odstoupil slovenský stoper Martin Škrtel, byl nahrazen veteránem Hyypiem. Reina musel být neustále připraven, jelikož jeho branka byla permanentně v ohrožení. Štěstí zkusil z dálky Ballack, ale španělský brankář vyboxoval. Po půl hodině hry přišla první závažnější zaváhání hostující obrany a Chelsea ji okamžitě potrestala. Vše začal skvělý pas na rozběhnutého Kaloua. Ten před šestnáctkou mazácky zasekl, obešel Hyypiäho a vystřelil. Reina pouze vyrazil míč k Drogbovi, jenž ho ranou k bližší tyči překonal. Těsně před přestávkou pronikal směrem k brance Pepeho Reiny Kalou, ale k zemi ho tvrdě seslal Xabi Alonso, který si vysloužil žlutou kartu. Z následného trestného kopu chyběl Ballackovi k radosti metr.

Do druhého poločasu vstoupil povedenou souhrou Liverpool. Kombinace Mascherano – Gerrard – Kuyt skončila na hlavě Hyypiäho, jenž ještě stihl míč vrátit Kuytovi, proti jehož střele vytáhl skvělý zákrok Čech. Po následného rohu těsně před Torresem odkopával Drogba. Na druhé straně do pokutového území centroval Drogba, našel Ballacka, který sklepl před vápno Lampardovi, ale ten trefil jen stojícího Reinu.

Liverpool stále marně dobýval Čechovu branku a Blues podnikali rychlé protiútoky. Na konci jednoho z nich byl Joe Cole, který ovšem podobně jako Lampard trefil pouze Reinu. V 64. minutě přišla pro domácí ledová sprcha v podobě vyrovnávací branky. Benayoun se z křídelního prostoru rozběhl na střed a vyhnul se několika protihráčům. Povedenou akci završil skvělou přihrávkou na Torrese, jenž poslal míč podél Čecha do branky.

Obraz hry se rázem otočil a Liverpool byl jako vyměněný. Vstřelená branka Reds evidentně nakopla a opět se začínalo od začátku. Hosté sice chvíli tlačili, ale kolem 76. minuty byli domácím týmem na několik desítek sekund uzamknuti na vlastní polovině. Výsledkem dlouhé kombinace byl průnik Essiena, jehož střela skončila pouze na boční síti Reinovi branky.

Utkání mělo v závěrečných minutách svižný průběh a hra se přelévala z jedné strany na druhou. Žádná větší šance již ale nepřišla a utkání šlo do prodloužení.

Do něj naskočil místo Joea Colea Nicolas Anelka. Aktivněji začali tentokrát hosté, ale Riiseho centr ve vápně nikdo netrefil. Další šance přišla vzápětí, kdy se po rohovém kopu nejvýše vyšplhal Hyypia, ale netrefil. V páté minutě obalamutil Carraghera Drogba, ale anglický tvrďák ještě domácího útočníka doběhl a skvěle zastavil. Z následného rohu větší nebezpečí nebylo, ale míč se odrazil k Essienovi, který ho nekompromisně napálil přímo do branky. Na Stamford Bridge propukla obrovská radost, ale gól nakonec nebyl uznán, sice pro pasivní, ale přeci jenom ofsajd.

Jenomže o pár sekund později zachyboval při zpracování míče Hyypia a v zápětí neobratným zákrokem fauloval Ballacka. Hlavní sudí nařídil penaltu, kterou bezpečně proměnil Lampard a opět přiblížil Chelsea vysněnému finále. Rafa Benitez na nepříznivý stav reagoval stažením Torrese a nasazením Babela.

Ve 105. minutě inkasoval Liverpool potřetí. Obránci marně signalizovali domnělý Anelkův ofsajd, zatímco francouzský útočník pokračoval ve hře. Přesnou přihrávkou našel ve vápně Drogbu, jenž nekompromisně zavěsil k pravé tyči.

V úvodu druhé části prodloužení se Reds po sérii rohových kopů dožadovali penalty, ale Hyypiäho pád byl viditelně přifilmovaný. V samém závěru prodloužení vyrobil hrubku domácí brankář Petr Čech, když podcenil střelu Ryana Babela z dobrých 30 metrů a pustil ji za svá záda. Více už toho ale Liverpool nestihl.

Chelsea už ale nakonec náskok uhlídala a v moskevském finále ji čeká Manchester United.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (360)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele