finále
24.05.2014 20:45 CET
4 : 1
po prodloužení
(0:1, 1:1)

Reportáž

La décima! Real vyrovnal a v prodloužení odstřelil Atlético

Pouhé dvě minuty scházely k výhře Davida nad Goliášem. Atlético Madrid dlouho drželo těsné vedení 1:0, které však ve třetí minutě nastaveného času ztratilo po brance Sergia Ramose. V následném prodloužení již notně znavení červenobílí nestačili nabuzenému favoritovi a prohráli vysoko 4:1.

Zatímco Real absenci Xabiho Alonsa vyřešil nasazením Samiho Khediry, k překvapení všech se v základní sestavě Atlética objevil i Diego Costa. Brazilský útočník se španělským pasem však na hřišti vydržel pouze necelých devět minut a poté urychleně vystřídal za Adriána Lópeze. Tento risk se Diegu Simeonemu rozhodně nepovedl, rázem mu již zbyly pouze dvě další šance zahýbat se svou jedenáctkou, což zvláště v prodloužení citelně chybělo.

První půle byla podle očekávání opatrná z obou stran, finálová tíha plně sehrála svou roli. Hra plná nepřesností byla vyplněna pouze fauly. Kdo čekal, že Atlético vyrukuje s vysokým pressingem, musel být zklamán. Diego Simeone naordinoval svému mužstvu hluboký blok, který zodpovědně plnil svou roli první půlhodinu. Pak však udělal velký zkrat ve středu hřiště Tiago, jenž nabídl skvělou šanci k brejku Garethu Baleovi. Velšská megastar ovšem nabídnutou tutovkou pohrdla a míč skončil dobrý metr vedle Courtoisovy pravé tyče.

Devět minut před koncem první půle pak Atlético udeřilo typicky po svém, tedy ze vzduchu po standardní situaci. Rohový kop sice obrana Realu dokázala odvrátit, ovšem pouze před šestnáctku k soupeři, který střelhbitě poslal před Casillase míč znovu. Španělský brankář vyběhl z branky, ovšem na půl cesty zjistil, že se k centru nedostane. Právě z této chyby dokázal vytěžit maximum Diego Godín, jenž vyhrál hlavičkový souboj s Khedirou a přeloboval bezmocného Casillase. Ten se sice pokusil ještě na poslední chvíli vyškrábnout míč z brankové čáry, avšak neúspěšně. Navíc celou situaci skvěle doplnil Raúl García, jenž pro jistotu skóroval i podruhé. Když pak v další dobré situaci nezvládl ukočírovat svou hlavičku Adrián, šlo se do kabin za stavu 1:0 pro Atlético.

Poločasové hodnocení hráčů Realu by nenabídlo příliš dobré známky. Zkušený brankář v klíčové chvíi selhal, nejdražší duo světa Cristiano Ronaldo - Gareth Bale bylo až na jeden moment ochočeno skvělou obranou soupeře, Karim Benzema jako by na hřišti ani nebyl a Sami Khedira projevoval všechny příznaky hráčů vracejících se po dlouhé absenci. Carlu Ancelottimu se v tu chvíli nabízelo hned několik možností, jak skomírající hru oživit a letošní sezonu ještě obrátit k úspěchu.

Osm minut po změně stran si Real pomohl autem vhozeným o dobrých patnáct metrů dál, než by dle pravidel měl, a Ángel Di María podnikl sebevědomý průnik do rozhozené obrany Atlétika. Nakonec jej před šestnáctkou musel nedovoleně zastavit stoper Miranda, jenž si za svůj čin vysloužil žlutou kartu. Z přímého kopu pak odstartoval svou show Cristiano Ronaldo, jenž nejprve nechal vyniknout brankáře Courtoise a poté z dvou následujících rohových kopů ani jednou v zakončení neuspěl.

Atlético kontrovalo průnikem po levé straně a sérií rohů, kde měl nejblíže k navýšení vedení Adrián. Jeho prudkou ránu bez přípravy však defenziva Bílého baletu ztečovala mimo branku. S blížící se hodinou hry již Ancelotti sáhnul ke dvojitému střídání. Coentraa na levém kraji obrany nahradil Marcelo a vyčerpaný Khedira uvolnil místo ofenzivně laděnému Iscovi. Sestava Realu tak nabrala nezřetelnou podobu, kterou "Atleti" opakovaně využívali v hledání volných prostorů, jež nikdo zdánlivě nebránil.

V třiašedesáté minutě však volný pohyb hráčů Realu málem přinesl ovoce. Výlet stopera Sergia Ramose skončil až u levé postranní čáry hluboko na polovině soupeře, odkud poslal před Courtoise povedený centr na nabíhajícího Ronalda. Ani jeho typický dominantní výskok však tentokrát nestačil a míč skončil vedle. Deset minut nato zkoušel štěstí ranou zdálky Bale, ale i tentokrát se netrefil mezi tři tyče. I čtvrthodinu do konce tak skóre zůstávalo 1:0 pro menší z madridských klubů. Nejvíce vidět byl ve snaze o vyrovnání Ángel Di María, jehož průniky vždy zaváněly nebezpečím a často končily žlutou kartou pro hráče soupeře.

Když třináct minut před vypršením základní hrací doby znovu v zakončení selhal Bale, připravil Carlo Ancelotti své poslední střídání večera. Nevýrazného Benzemu na hřišti nahradil Álvaro Morata a Real se vzepjal k závěrečné zteči branky svého městského rivala. Červenobílí se seřadili v plné síle na pětatřiceti metrech před Courtoisem a odvraceli jeden útok za druhým, často za cenu faulu. Dalším tahem, jak nervózní Real rozhodit, bylo avizované zranění Felipeho Luíse a pomalé vystřídání za Tobyho Alderweirelda. Stále však chybělo dobrých deset minut do konce.

Ve čtyřiaosmdesáté minutě se Real marně dožadoval odpískání pokutového kopu poté, co Godín trefil nabíhajícího Marcela nohou do obličeje. Píšťalska nizozemského sudího Kuiperse však zůstala němá. Místy drtivý tlak favorita tak Atlético přestálo i s kusem štěstí a blížilo se šokujícímu vítězství. K zisku historického doublu mu zbývalo již přestát jen pětiminutové nastavení. Nic takového se však nekonalo.

Třetí minuta nastavení znamenala pro Atlético velkou ránu. Z rohového kopu se totiž prudkou a hlavně přesnou hlavičkou do dolního rohu trefil Sergio Ramos a vše bylo rázem znovu otevřené. Diego Simeone mohutně povzbuzoval své svěřence, na straně Realu bylo jasně viditelné, jak velký kámen jim spadl ze srdce. Strhující zápas tak dospěl do prodloužení.

Na obou stranách se množil počet vyčerpaných hráčů, které trápily bolestivé křeče, hůře na tom ovšem byli "Atleti". Vzhledem k tomu, že již proběhlo všech možných šest střídání, nepřicházelo tak odstoupení ze hry v úvahu. Zvláště rozhodnutí nasadit Diega Costu se v tuto chvíli ukázalo jako citelné pochybení. Real znovu hrozil převážně po standardních situacích, ovšem "Atleti" již druhé zaváhání nehodlali připustit a první čtvrthodinu i s přidanou minutou před změnou stran ještě ubránili bez větších potíží.

Již notně vyčerpané Atlético se zuby nehty drželo na nohou, ovšem ve stojedenácté minutě utrpělo druhý ohromný direkt. Muž zápasu Ángel Di María totiž předvedl další perfektní průnik, který z úhlu zakončil prudkou ranou šajtlí. Thibaut Courtois sice zvládl jeho střelu zastavit, ovšem vyražený míč stále visel ve vzduchu před jeho brankou, čehož dokonale využil Gareth Bale. Jakkoli velšský reprezentant neprožíval povedený večer, jeho hlavička do prázdné branky znamená, že na lisabonské finále bude moci vzpomínat jen v dobrém.

Zdrcené Atlético se v závěrečné desetiminutovce snažilo vrhnout všechny zbývající síly do útoku, ale na hřišti už bylo jasně vidět, kdo oplývá více silami. Realu se začínala otvírat početná okénka k protiútokům, jež řešil mizerně až do stoosmnácté minuty. V tu chvíli se na počínání svých spoluhráčů nemohl dívat Marcelo, pronikl podobně jako Di María prudký výpad kupředu a ráznou přízemní ranou překonal Courtoise. O vítězi v tu chvíli nebylo pochyb a všichni příznivci Bílého baletu si mohli zbylé minuty konečně užít bez nervů.

Již odevzdaného soupeře ještě více potopil Cristiano Ronaldo, jenž si na Gabim vybojoval pokutový kop, který následně i suverénně proměnil. Pro portugalského držitele Zlatého míče šlo o sedmnáctý gól v letošním ročníku milionářské soutěže a stejně jako Bale se tak nakonec zapsal na střeleckou listinu i po jinak nevýrazném výkonu.

Atlétiku chyběly k výhře pouhé dvě minuty, nakonec se však s letošní sezonou loučí krutou prohrou 4:1. Real si připisuje historické desáté prvenství v milionářské soutěži, které všichni s klubem spojení tolik celou sezonu vzývali. Carlo Ancelotti si může oddechnout, jeho mise je nyní úspěšně splněna.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (2251)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele