semifinále - odvety
10.05.2017 20:45 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

Real prohrál s Atlétikem, ale postupuje do finále

Atlético Madrid se dočkalo a porazilo Real Madrid, ale byla to výhra hořkosladká. Nejen proto, že na stadionu Vicente Calderon už se hrát poháry nebudou, ale především proto, že ani výhra 2:1 nestačila na postup do finále.

Atlético se z hlediska fotbalové historie dlouho spíše schovávalo za úspěchy městského rivala, třebaže v poslední době několikrát dokázalo skončit na vyšší příčce. Dnes čekal tým trenéra Simeoneho velmi náročný, skoro nemožný úkol. V evropské derniéře na odcházejícím stadionu Vicenteho Calderona musel nasázet Realu alespoň tři branky a žádnou nedostat. Real si totiž z vlastního hřiště přivezl velmi dobrý výsledek.

Samozřejmě jej Bílý balet nechtěl jen bránit; na to má Real příliš ofenzivní DNA. Trenér Zinedine Zidane věděl, že ani jeho hráči ještě nemohou balit kufry směrem Cardiff. I proto vyslal na trávník silnou sestavu s hvězdami Ronaldem, Modrićem, Benzemou, Iscem, Ramosem, Casemirem nebo Varanem.

Atlético vědělo, že Real umí zvládat i protiútoky, jenže současná situace domácím umožňovala právě jen ofenzívu. A tu má na starosti především Griezmann s Ferreirou-Carrascem. Partnerem mladému Francouzi se stal zkušený Španěl, Fernando Torres. Do hry se dostali rovněž Koke, Gabi, Giménez, Godín nebo Luis.

Atlético hned na úvod sešláplo ofenzivní pedál rovnou na podlahu. Už v páté minutě se prodral k balonu ve vápně Koke, jenže dobrý centr z úhlu do brány dostat prostě nemohl. S další pohotovou ránou to zkusil Saúl, ale neuspěl. Co mu nevyšlo střelou, v tom byl ale úspěšný o pouhé tři minuty později hlavou! Právě Saúl totiž vyskočil nejlépe na Kokeho rohový kop a nechytatelnou hlavičkou překonal Navase!

A to nebylo všechno, protože opařený Real se dopustil další chyby. Raphaël Varane totiž fauloval ve vlastním vápně hbitého Torrese, což sudí Çakır posoudil správně jako penaltu. K ní se postavil Antoine Griezmann a spolu s pevnými nervy měl také kopu štěstí - 2:0!

Úměrně s tempem se zvyšovalo také napětí, především u hráčů Realu Madrid. Ti tušili, že je do finále čeká ještě hodně daleká cesta. Po pětadvaceti minutách už emoce dostoupily vrcholu a zvyšoval se počet slovních přestřelek, pádů a zákroků hodně za hranou. Hráči na obou frontách se vždy dožadovali sudího přísnějšího trestu, ale jejich prosby měly asi tolik smyslu, jako neustálé porovnávání Messiho s Ronaldem ve španělské sekci na EF. Žlutou kartu ještě do konce první půle dostali Danilo s Ramosem za hosty a Savić, Godín a Gabi v dresu Atletů.

To ale pro domácí nebyla ta nejhorší zpráva. Těsně před koncem první půle se totiž hbitě protáhl do vápna Karim Benzema, přestože jej strážili tři protihráči! Následně vybídl ve vápně nehlídaného Kroose, jehož ránu ještě Oblak vyrazil. Ke smůle pro domácí ale dezorientovaná obrana Atlétika dovolila dorážku Iscovi, který korigoval na 2:1.

Druhý poločas plynule navázal na atmosféru první půle. Atlétiku pomalu docházel čas a nedokázalo se dlouhodobě usadit na polovině hostí. Domácí museli přidat především v útoku, což byla chvíle pro nástup Kévina Gameira. Byl to ale Real, který sahal po další brance. Na svědomí ji mohl mít Cristiano Ronaldo, který však po centru Marcela hlavou jen těsně minul tyč!

Po hodině hry se stal jednoznačným mužem okamžiku Keylor Navas. Nejprve obrana Realu neuhlídala Carrasca, který obešel Varaneho a vypálil. Nejenže Navas vyrazil jeho ránu, ale ještě byl včas na nohou, aby zlikvidoval také hlavičku neobsazeného Gameira!

Cílovým bodem byla hlava Karima Benzemy po centru Marcela, jenže také tentokrát mířil bráněný Francouz vedle. Na opačné straně se vřítil do vápna Realu střídající Correa a nahrával před bránu Gameirovi, jenže těsně před ním zabavil balon Sergio Ramos! Ke konci utkání se z kopané stala okopávaná s útrpným čekáním na finální hvizd tureckého arbitra.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (935)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele