čtvrtfinále - 1. zápasy
04.04.2018 20:45 CET
3 : 0
(3:0)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Bezchybný výkon vynesl Liverpoolu tříbrankový náskok

Čtvrtfinálové střetnutí Liverpoolu s Manchesterem City nabídlo podle očekávání atraktivní podívanou bohatou na góly, ovšem s překvapivě jednoznačným výsledkem. Domácí Reds totiž v první půli zaskočili favorizovaného soupeře energickými výpady, které jim vynesly poločasové vedení 3:0, jež po změně stran neméně excelentním defenzivním výkonem uhájili až do konce. Jedinou kaňkou liverpoolského triumfu je zranění nejlepšího klubového střelce Mohameda Salaha, jenž pravděpodobně kvůli potížím s třísly opustil trávník na úvod druhé půle.

Liverpoolský manažer Jürgen Klopp označil za klíčový faktor zápasovou přípravu a nutno dodat, že v první půli v tomto ohledu vyhrál na plné čáře. Zatímco hosté podle očekávání kontrolovali hru s míčem na kopačkách, Liverpool trpělivě vyčkával na nepřesnou přihrávku, jíž využije ke střemhlavému výpadu vpřed. Přesně to se Reds povedlo ve dvanácté minutě, kdy pochybení Saného nastartovalo Mohameda Salaha a do střelecké pozice se dostal Roberto Firmino. Jeho pokus brankář Ederson vyrazil jen před sebe, kde Firmino vyzrál na Walkera a posunul míč zpět volnému Salahovi, který nekompromisně vstřelil svůj osmatřicátý gól sezony.

Už tak bouřlivá atmosféra na Anfield Road nabrala na ještě větších obrátkách, a navíc domácí fanoušci dostávali s železnou pravidelností další a další vzpruhu. Po dvaceti minutách si Alex Oxlade-Chamberlain výtečně zpracoval těžký pas Milnera a následně se vytáhl s perfektní dalekonosnou pumelicí, na kterou Ederson skoro ani nezareagoval a jen přihlížel, jak míčí neomylně k jeho pravé tyči.

Ani brzké dvoubrankové vedení na liverpoolském herním plánu nic nezměnilo a po půlhodině hry se domácí za svůj excelentní výkon dočkali i třetího zářezu. Ještě než se tribuny stihly uklidnit po reklamování nastřelené ruky Vincenta Kompanyho, poslal Salah do šestnáctky nadýchaný centr na zadní tyč, kde jej Sadio Mané s přehledem hlavou zabořil do sítě. Zatímco liverpoolští po trávníku létali, v hráčích Manchesteru by se v tu chvíli krve nedořezal a poločasová přestávka pro ně byla vysloveně vysvobozením.

Krátce po změně stran Liverpool utrpěl první citelnou ránu večera v podobě odstoupení Mohameda Salaha, nejspíše vinou poraněných třísel. Střídání za Georginia Wijnalduma svědčilo o konsolidování domácí defenzivy, zatímco Citizens si z koláče držení hry ukusovali čím dál větší kousek. Utkání tak ztratilo ďábelské tempo z první půle a proměnilo se v nekonečné obléhání Kariusovy brány. Ve finální fázi ovšem hosté stále zaostávali, a především Leroy Sané navzdory neustávající aktivitě nesvedl žádnou ze slibně rozehraných kombinací dovést do úspěšného konce.

Až šest minut před koncem Gabriel Jesús dokázal doklepnout míč do sítě po dalším úniku Saného po levé straně, jenže praporek čárového rozhodčího již byl v tu chvíli nahoře a nula na kontě branek i střeleckých pokusů Citizens svítila i nadále, a to až do samotného konce zápasu. Pep Guardiola má tak před odvetou o čem přemýšlet, neboť z Liverpoolu si Manchester City odváží tříbrankové manko a bude muset doufat, že výkon obdobné extratřídy jeho soupeř nepředvede i příští úterý.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1236)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele