čtvrtfinále - odvety
10.04.2018 20:45 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Salah znovu udeřil a Manchester City v Lize mistrů končí

Když na sklonku první půle sahal Manchester City v odvetě čtvrtfinálového duelu s Liverpoolem po dvoubrankovém vedení, vypadalo to s šancemi domácích na zvrat třígólové ztráty nadějně. Trefu Saného po chaotické situaci v pokutovém území však sudí Lahoz mylně neuznal a po změně stran zmařil jakékoli naděje Citizens zásah Mohameda Salaha. Čtvrthodinu před koncem pak dokonal zmar Manchesteru ještě Roberto Firmino a do semifinále jde po výhře 2:1 Liverpool.

Pep Guardiola postavil experimentální jedenáctku s rozestavením na tři obránce, přičemž roli krajních beků plnilo duo Leroy Sané - Bernardo Silva. Právě tato dvojice ryze ofenzivních hráčů byla ze všech na hřišti nejnebezpečnější a svou neutuchající aktivitou a volným pohybem řádně zatápěla defenzivě Liverpoolu po celou dobu pobytu na hřišti.

K smazání tříbrankového manka potřebovali Citizens ideálně rychle vstřelený gól a to se jim do puntíku podařilo. Od úvodního výkopu uběhly sotva dvě minuty, když Raheem Sterling na hranici faulu obtěžoval Virgila van Dijka, jehož následný odkop míče postrádal přesnost a založil rychlý brejk domácích, na jehož konci stanul sám před brankářem Kariusem Gabriel Jesús a chladnokrevně skóroval.

Po zbytek první půle se takřka výhradně hrálo na polovině Liverpoolu, ovšem navzdory místy drtivému tlaku další přímé ohrožení Kariusovy branky dlouho nepřicházelo. V posledních minutách před odchodem do kabin se naopak s šancemi rozsypal pytel. Nejprve výtečná rána Bernarda Silvy s mírnou tečí Lovrena skončila na tyči a jen chvíli nato se domácí dočkali vytouženého druhého gólu, když Kariusovo chabé vyboxování centru přímo do Jamese Milnera doklepl zblízka pohotově do sítě Leroy Sané. Rozhodčím však uniklo, že odraz míče zpět k bráně pocházel od hráče Liverpoolu, a tak radost Citizens uťali chybně odpískaným ofsajdem.

Pro Manchester mohlo být vzápětí ještě hůře, neboť po umné kombinaci s uzdraveným Salahem se do první šance hostí dostal Alex Oxlade-Chamberlain, který v rychlosti obešel i brankáře Edersona, ale z ostrého úhlu již nezvládl nasměrovat míč do odkryté sítě.

Po změně stran se již Pep Guardiola musel na utkání dívat pouze z tribuny, neboť byl pravděpodobně za protesty v souvislosti s neuznaným gólem Saného vykázán. Domácí navíc nedokázali navázat na převahu z první půle a Liverpool chvilkové příležitosti dostat se do zápasu bezezbytku využil. Dravý průnik Sadia Maného do šestnáctky ještě sám o sobě nevyšel, avšak odraženého míče se zmocnil Mohamed Salah a jemným obloučkem okolo padajícího Otamendiho vsítil veledůležitou branku na hřišti soupeře, kvůli níž najednou Citizens potřebovali gólů pět.

Hráči v bleděmodrém se sice nadále pokoušeli s výsledkem něco udělat, ale extrémní tempo i samotné přesvědčení z počátku utkání již jejich kombinacím scházelo a změnu nepřineslo ani nasazení Sergia Agüera. Místo toho v sedmasedmdesáté minutě zmařil poslední zbytky nadějí domácích příznivců Roberto Firmino, jenž vystihl rozehrávku Otamendiho a milimetrově přesnou ranou na zadní tyč stanovil konečné skóre 2:1.

Zatímco Liverpool slaví po souhrnném drtivém triumfu 5:1 postup do semifinále, City třetí prohrou za sebou prožívají vůbec první výsledkovou krizi v této sezoně a v závěru sezony je čeká "jen" očekávané potvrzení zisku ligového titulu. Trenérský duel Jürgena Kloppa s Pepem Guardiolou tak vyzněl znovu pro charismatického německého stratéga, a to již pošesté.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1273)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele