základní skupiny - skupina B, 1. kolo
15.09.2021 21:00 CET
3 : 2
(1:2)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Jordan Henderson (© AFP)

Liverpool v zápase obratů porazil AC Milán 3:2

Výborné utkání se odehrálo na Anfield Road, kde se střetli dva velikání evropského fotbalu FC Liverpool a AC Milán. Reds se po drtivém nástupu ujali vedení, ale Milánští do poločasu otočili výsledek a byli spokojenější. Další obrat se konal po změně stran a tentokrát v režii domácích. Nejprve srovnal Mohamed Salah a vítěznou branku zaznamenal v 69. minutě kapitán Jordan Henderson.

"Bude to skvělé utkání," sliboval před zápasem manažer Liverpoolu Jürgen Klopp a měl pravdu. Aktéři finálových zápasů Ligy mistrů z roku 2005 a 2007 se potkaly po dlouhých letech a favoritem byl Liverpool.

Klopp vsadil do ofenzivy na egyptského fantoma Salaha a doplňovat ho měli Origi a Jota. Milánský kouč Pioli zase při absenci Ibrahimoviće nasadil na hrot Rebiće a pouze na lavičce náhradníků zůstal Giroud.

Od úvodní minuty měli domácí obrovskou převahu. AC Milán byl zhruba dvacet minut na kolotoči a jen s podivem neprohrával vyšším rozdílem. Už ve 4. minutě zazdil první loženku Origi a jen o pět minut později otevřel střelecký účet Trent Alexander-Arnold. Rychlý obránce Liverpoolu se přehnal přes Leãa a jeho zakončení z úhlu tečoval do vlastní sítě Fikayo Tomori.

Rossoneri podtrhli nepovedený začátek zápasu za dalších šest minut, kdy zahrál ve vápně rukou Bennacer a sudí Marciniak bez lítosti nařídil pokutový kop. K němu se postavil Salah, ale brankář Maignan jeho pokus zneškodnil a poradil si i z bezprostřední dorážkou! Letní posila AC z francouzského Rennes byla ústřední postavou začátku utkání.

Liverpool dál utahoval šrouby a například statistika v počtu střel či rohových kopů byla pro Rossoneri děsivá. Po půlhodině hry protáhl Maignana další jedovatou ranou Salah. Milánští se nadechli až pár minut před přestávkou. Ve 42. minutě vykouzlil parádní průnikovou přihrávku Leão a Ante Rebić přízemní střelou prostřelil Alissona - zničehonic srovnáno na 1:1.

A to nebylo zdaleka všechno. Za chvíli AC rozjelo další povedenou akci, Leão znovu rozdal balón do běhu tentokrát Hernandézovi, ten před brankou našel Rebiće a byť Alexander-Arnold zastoupil na brankové čáře, s rychlou dorážkou přispěchal Brahim Díaz. AC Milán dokonalo obrat a do poločasu si neslo vedení 2:1.

V jakém duchu první poločas skončil, ve stejném začala druhá půle. Milánští hned z kraje rozehráli rohový kop a skórující Kjaer stál naneštěstí pro hosty v ofsajdu. A tak hned udeřilo na druhé straně. Salah si pohlídal ofsajdovou hranici, Maignan nevyběhl a Egypťan zblízka poslal balón do sítě.

Liverpoolští pak zase získávali převahu a v 69. minutě viděl Anfield Road další obrat. Dobře zahraný rohový kop se dostal na šestnáctku k Hendersonovi, který z první napálil balón nechytatelně k tyči. V tomto případě nemohl Maignan vůbec nic dělat. Na tahu bylo AC, ale Liverpool ho do ničeho nepouštěl. Stefano Pioli postupně zvýšil útočnou sílu příchody Girouda i Daniele Maldiniho, ovšem větší převahu si udržoval Liverpool.

Až v 86. minutě hlavičkoval těsně vedle tyče Kjaer a v úplně poslední šanci v nastaveném čase přestřelil branku Brahim Díaz. Krátce poté sudí Marciniak zápas ukončil. Liverpool doma porazil AC Milán a hned na úvod získal v těžké skupině tři body. Milánští si musí počkat na další kolo, v něm přivítají Atlético Madrid.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (438)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele