semifinále - 1. zápasy
27.04.2022 21:00 CET
2 : 0
(0:0)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Jordan Henderson (© AFP)

Dvě bleskové trefy rozhodly o snadném vítězství Liverpoolu nad Villarrealem

Liverpool doma splnil papírové předpoklady a poradil si s Villarrealem. Z brankáře Alissona se stal neplatící divák a díky Hendersonovi s Maném si Liverpool před španělskou odvetou hýčká pohodlný náskok.

Villarreal přijížděl do Anglie s pověstí zabijáka velikánů. Jeho poslední zápasy v Lize mistrů jasně ukazovaly, že se "Žlutá ponorka" jen tak něčeho nelekne. Byť si to někteří fanoušci Reds odmítali připustit a věřili v hladký postup do finále, ideálně rozhodnutý už po prvních devadesáti minutách. Úkol nasměrovat Liverpool dál měli primárně Salah, Díaz, Mané nebo Van Dijk. "Žlutá ponorka", jenž má vzhledem ke své přezdívce k Liverpoolu taky blízko, nasadila opory jako Danjuma, Lo Celso, Pau Torres nebo Albiol.

Přežít prvních třicet minut, to byl jasný plán trenéra Unaie Emeryho, který by moc rád konečně manažera Kloppa a jeho Reds porazil. V lize se mu to coby kouči Arsenalu nepovedlo ani jednou a ani dnes to nevypadalo zrovna růžově. Liverpool velmi aktivně až agresivně napadal rozehrávku Villarrealu, který zejména díky navýsost pomalému odkopávání brankáře Rulliho brnkal domácím fandům na nervy.

V prvních šancích utkání se objevil Sadio Mané. Zkušený útočník dnes plnící roli falešné devítky si nejprve nedokázal pořádně zpracovat balon a když ho o pár momentů později oslovil Mohamed Salah úžasným centrem, prakticky sám zakončoval mimo bránu! Na levé straně hřiště zase dominoval Luis Díaz, který si s Foythem často dělal, co se mu zachtělo.

Brankáře Rulliho zaměstnával někdejší hráč Porta především jedovatými projektily, kterými zrovna nešetřil. Při "Žluté ponorce" stálo taky často štěstí. Jako když domácí kapitán Henderson napálil z velkého úhlu tyč, nebo když Mo Salah zatočil svou ránu nad bránu. Když to nešlo kombinací, tak se domácí pokusili zaskočit Rulliho s jeho obránci střelbou.

Asi nejúspěšnější za celý první poločas v tom byl Thiago Alcântara, který i dnes potvrzoval fantastickou formu. Když napřáhl z větší vzdálenosti, tak hosty ze Španělska zachránila tyč! Jinak toho Villarreal dopředu moc nevymýšlel a soustředil se spíš na pečlivé dodržování pohybujícího se defenzivního bloku.

Jenže to "Žluté ponorce" nevydrželo moc dlouho. Stačilo odehrát osm minut z druhé půle, když si taky Liverpool vybral trochu svého štěstí. Kapitán Jordan Henderson rozehrál rychlou akci, převzal míč a pokoušel se centrovat. A v tu chvíli Villarrealu došlo štěstí. Jeho centr totiž srazil špičkou kopačky Pervis Estupiñán za záda vlastního brankáře Rulliho - 1:0.

V tu chvíli udělal Liverpool to, co umí skvěle a zaťal do soupeře drápy. Po pouhých dvou minutách se totiž jeho postup do finále začal jevit zase jako reálnější. Mo Salah si narazil míč s Maném a vyslal ho do uličky, takže rychlonohý útočník ještě stihl píchnout míč před padajícím Rullim a Reds vedli o dvě branky!

Třetí gól, který by dost možná definitivně zlomil snahu Villarrealu na postup, málem vstřelil zakončující Andy Robertson. Jenže ten se po brilantním centru od Alexandera-Arnolda nacházel v ofsajdu, takže jeho branka, byť výstavní, nemohla být uznána. Zbytek utkání už si Liverpool zkušeně pohlídal a nedopustil žádné překvapení.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (497)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele