semifinále - odvety
04.05.2022 21:00 CET
3 : 1
po prodloužení
(0:0, 2:1)

Reportáž

Karim Benzema (© AFP)

Kouzelná noc na Santiago Bernabéu. Real Madrid jde do finále na úkor Man City

Realu Madrid se v odvetném klání semifinále Ligy mistrů povedl husarský kousek, když otočil dvojzápas proti Manchesteru City a výsledkem 3:1 po prodloužení si zajistil postup do pařížského finále. Nejprve se v divokých závěrečných minutách druhé půle postaral o vyrovnání celkového skóre žolík Rodrygo. Zkraje prodloužení pak postupové dílo domácích dokonal proměněnou penaltou francouzský prorok Karim Benzema, který už před zápasem sliboval madridským fanouškům kouzelnou noc.

První střetnutí semifinálového dvojzápasu hrané minulý týden v Manchesteru bylo reklamou na fotbal, z níž vyšel díky výhře 4:3 šťastněji anglický klub. Real, který mezitím stihl vyhrát španělskou ligu, však doufal, že se mu na domácí půdě podaří vývoj semifinále obrátit. Spoléhal přitom především na Benzemu. Nejlepší střelec tohoto ročníku Ligy mistrů byl ve skvostné formě, z posledních čtyř utkání v soutěži totiž vstřelil úctyhodných devět branek.

Od úvodu měl plné ruce práce hlavně rozhodčí Daniele Orsato, po potyčce v deváté minutě viděli za nesportovní chování žluté karty Aymeric Laporte a Luka Modrič. Real se od počátku soustředil na brejky, ze hry tak měli o něco víc Citizens. Po rychlé akci ve 20. minutě mohl otevřít skóre Bernardo Silva, který dostal centr na hranu malého vápna, jeho volej ale skvělým zákrokem zneškodnil Thibaut Courtois. Po zbytek poločasu však všechny větší šance ztroskotaly na dobře pracujících defenzivách. Ta hostující zafungovala také ve 42. minutě, kdy Benzema spadl do ofsajdové pasti.

Po pohledném začátku druhé půle opět pokračovaly defenzivní šachy. Hlavní zbraň Realu ale nakonec využili Citizens. Hlavním strůjcem rychlého protiútoku byl Bernardo Silva, který se protáhl až do šestnáctky, kde na pravé straně našel Riyada Mahreze, na jehož střelu k bližší tyči Courtois nedosáhl. Carlo Ancelotti zareagoval otevřenější hrou a novými tvářemi na hřišti, i přesto mohli několikrát ze slibných šancí rozhodnout hosté.

Ancelottiho tah se však nakonec vyplatil, když se v 90. minutě zjevil střídající zázrak jménem Rodrygo. Toho si totiž obrana nepohlídala a po Benzemově přihrávce proměnil hned první madridskou střelu na branku. O minutu později se navíc mladý Brazilec trefil podruhé, když si vyskočil nejvýš na centr Daniela Carvajala a za obrovské euforie publika poslal utkání do prodloužení.

Na jeho začátek nebude nejlépe vzpomínat Rúben Dias. Ten totiž v pokutovém území zastavil nedovoleně Benzemu a sudí Orsato nařídil penaltu. Té se ujal právě francouzský kanonýr, který nezpanikařil a přesnou přízemní střelou k tyči přiblížil Real k postupu. Ve 105. minutě to byl opět Courtois, kdo zachránil gólovou výhodu, když zneškodnil hlavičku Phila Fodena. I díky belgickému gólmanovi udrželi domácí vedení až do konce.

Real tak po fantastickém obratu porazil Manchester City a zmařil sny anglického týmu na titul v Lize mistrů. Finále proti Liverpoolu je na programu 28. května v Paříži na legendárním Stade de France.

Autor: Livesport.cz / Dominik Bludský

Komentáře (1801)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele