semifinále - odvety
03.05.2022 21:00 CET
2 : 3
(2:0)

Reportáž

Fabinho (© AFP)

Liverpool díky obratu z druhé půle porazil Villarreal a zahraje si finále

Liverpool si ve Villarrealu zahrával a po první půli to s jeho postupovými nadějemi vypadalo všelijak. Jenže domácí vysoké tempo neudrželi a ve druhém poločase dostali tři branky. Jejich sen o finále končí, zahraje si ho zkušenější a kvalitnější Liverpool.

Villarreal stál před velmi těžkým úkolem - smazat co nejdřív dvougólové manko, které bránilo jeho šancím na postup po prvním odehraném utkání. V něm Liverpool naplno využíval opory domácího publika a v to samé dnes doufala Žlutá ponorka. Trenér Emery mohl kromě fantastické atmosféry počítat i s navrátilcem Gerardem Morenem, což mu přišlo náramně vhod, když hrát nemohlo duo Yeremi a Danjuma.

Cíl byl jasný - dát co nejdřív branku a snad trochu rozhodit Liverpool. A ono to vyšlo! Už ve třetí minutě hry se po ostrém centru smolaře minulého utkání, Pervise Estupiñána, dostal k míči Capoué a nesobecky v šanci nahrál vedle sebe na špatně bráněného Boulayeho Diu, který míč snadno dopravil do téměř opuštěné brány!

A to nebyla jediná zlá zpráva pro Reds. Tou druhou a ještě horší byl neustálý presink, agresivní napadání Villarrealu, které dělalo Liverpoolským obrovské potíže. Borci, kteří každý týden předvádí ofenzivní válec, najednou nebyli schopní pořádně založit akci, natož se dostat přes polovinu hřiště, o nějakých šancích pak ani nemluvě.

Je pravda, že občas se díky povedenému nákopu hosté dostali aspoň na dostřel, ale to bylo všechno. Keïta pálil po chybě domácího záložníka Pareja z voleje těsně nad, Salah s Maném se často nacházeli v ofsajdu. Další šanci si tak připravili opět aktivní domácí hráči. Ve 37. minutě Moreno našel sprintujícího Lo Celsa, který po kontaktu s brankářem Alissonem upadl a žádal penaltu. Sudí Makkelie ji ale po poradě s videorozhodčím nepískal.

Liverpool si v tu chvíli ještě hýčkal náskok jedné branky, ale o ten přišel v nejhorší možný moment. Tři minuty zbývaly z první půle odehrát do jejího konce, když si dlouhý pas ve vápně zpracoval i přes značné potíže Capoué. Následně se mu povedlo odcentrovat a špatně bráněný Francis Coquelin dal díky skvělému načasování hlavou svou první branku v Lize mistrů!

Jürgen Klopp musel se svým týmem a jeho herním projevem něco dělat a zvolil to možná nejlepší řešení. Nasadil Luise Díaze, který nahradil nevýrazného Jotu. A dobře udělal. Ve druhé půli totiž Liverpool našel svou odvahu i zdravé sebevědomí a Villarrealu začaly mohutně docházet síly. Deset minut po změně stran pálil tvrdě Alexander-Arnold a jeho rána skončila těsně nad.

Zlom v šancích a nadějích obou týmů nastal po hodině hry. Mohamed Salah vymyslel krásnou nahrávku na nabíhajícího záložníka Fabinha. Ten chtěl původně dost možná ještě nahrávat, ale nakonec se rozhodl pro ránu a se štěstím prostřelil brankáře Rulliho!

Villarreal sice ještě zkusil zahrozit, ale evidentně už mlel z posledního. Po třech dalších minutách si střídající Díaz navedl míč a krásnou ranou těsně minul tyč Rulliho brány. Jenže zkušený brankář ve spolupráci se svou obranou přeci jen následně chyboval. Špatně zahraný ofsajd systém dovolil opět Luisi Díazovi hlavičkovat a provedl to skvěle - 2:2.

Ani remíza ale nebyla Žluté ponorce přána, druhý poločas jasně ovládl Liverpool a jeho fanoušci se dostali do extáze po dalším gólu. Patnáct minut před koncem utkání strhl vedení na stranu Reds Sadio Mané, který sprintoval za delší nahrávkou, dokázal obejít brankáře Rulliho a pak ještě zakončil do odkryté brány! Villarreal padl a moc mu nepomohlo ani vyloučení Étienna Capouého. Zázrak se dnes nekonal, opět zvítězila kvalita a zkušenost.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (779)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele