základní skupiny - skupina A, 1. kolo
07.09.2022 21:00 CET
4 : 1
(3:0)

Reportáž

Radost hráčů Neapole (© AFP)

Liverpool pod Kloppem strádá, po zpackaném prvním poločase utrpěl v Neapoli debakl 1:4

Reds nezažívají šťastně období, v Premier League sbírají jednu nečekanou ztrátu za druhou a teď se jim navíc vůbec nepovedl ani vstup do milionářské soutěže. Novou sezonu sice započali výhrou 3:1 v Community Shield nad Manchesterem City, jenomže poté na ligové scéně vyhráli pouze dvakrát ze šesti případů a nyní na italské půdě hořeli v defenzivě po celý průběh prvního poločasu. V něm inkasovali třikrát a navíc přežili jeden pokutový kop SSC.

Mírný outsider naprosto zaskočil anglického giganta bleskovým nástupem a hned v úvodní minutě si vytvořil první obrovskou příležitost. Nigerijský forvard Victor Osimhen se zjevil za obranou protivníka, pak obešel vyběhnutého brankáře Alissona, ale nakonec z ostrého úhlu trefil jen bližší tyč zcela prázdné branky. Nicméně neuběhly ani další čtyři minuty a Neapol přeci jen už vedla.

Po střele Piotra Zielińského zahrál evidentně rukou ve vlastní šestnáctce kapitán Reds Milner a španělský rozhodčí Carlos del Cerro bez váhání ukázal na penaltový puntík. K němu se postavil právě polský záložník Zieliński a bezmocného hostujícího strážce branky poslal na opačnou stranu. Krátce po odehrané čtvrthodině kopali domácí druhý pokutový kop za nedovolený zákrok Virgila van Dijka na rozběhnutého Osimhena.

K nabídnuté možnosti se postavil právě nigerijský útočník a v klíčový okamžik selhal, neboť mířil do levého spodního růžku a Alisson fantastickým zákrokem odvracel do bezpečí. Domácí však tato zahozená šance rozhodně nepoložila a stále pokračovali ve svém útočném snažení, do přestávky navíc vsítili další dva góly. Krátce po odehrané půlhodině navýšil jejich náskok André Zambo Anguissa.

Šestadvacetiletý kamerunský záložník obdržel vynikající kolmici do volného prostoru od nezastavitelného Zielińského a tváří v tvář proti Alissonovi nezaváhal, když ho překonal přízemním pokusem. Minutu před koncem základní hrací doby úvodního dějství skóroval i Giovanni Simeone. Fantastickou práci odvedl Kvaracchelija, který se zbavil Alexandera-Arnolda i Gomeze a nakonec naservíroval balón před odkrytý prostor tří tyčí, kde měl právě Simeone snadnou úlohu - 3:0.

Neapol definitivně rozhodla o svém úspěchu ihned po výměně stran. Zaslouženého druhého zásahu se dočkal Zieliński - ten sice po pobídce Simeoneho napoprvé nepřekonal dobře postaveného Alissona, ale s dorážkou z bezprostřední blízkosti již neměl žádné problémy. Hosté dokázali korigovat výsledek ve 49. minutě.

Z hranice pokutového území technicky vystřelil kolumbijský křídelník Luis Díaz a svůj kroucený pokus usměrnil přímo do vzdálenějšího spodního růžku kolem marně se natahujícího gólmana Mereta. Stejný hráč chtěl vykřesat naději na bodový zisk pro Liverpool krátce po hodině hry, avšak prudkou hlavičkou na Mereta nevyzrál a pak se ve zbývajícím průběhu nic zásadního nepřihodilo.

Autor: Viktor Sandev / whoscored.com, uefa.com, soccerway.com

Komentáře (333)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele