předkola - 2. předkolo - mistrovská část - odvety
26.07.2022 19:00 CET
5 : 0
(3:0)

Reportáž

Plzeň si hladce poradila s HJK a má jistotu základních skupin

Postup ze druhého předkola Ligy mistrů oslavili fotbalisté Viktorie Plzeň po vysoké výhře 5:0 nad HJK Helsinky. Český šampion rozhodl o osudu utkání už v první půli, kdy rozdělil hned tři své branky do rozmezí 20 minut. Výborný výkon předvedl především Jan Sýkora, jenž zaznamenal dvě trefy a asistenci. Západočeši si tak již zajistili minimálně místenku v základní skupině Evropské konferenční ligy a zisk milionů za účast v ní.

Viktoria Plzeň si základní skupinu evropského poháru zahrála naposledy v sezoně 2018/2019, proto pro ni byl dvojzápas s HJK velmi důležitý. Vítězství totiž znamenalo minimálně jistotu základní skupiny Evropské konferenční ligy. Tolik kýženou výhru Plzeňští přivezli z úvodního klání ve Finsku, kde po gólech Tomáše Chorého a Jana Kopice vyhráli 2:1.

Plzeňský kapitán Lukáš Hejda předpovídal opatrný úvod s tím, že se Viktorka bude soustředit především na defenzivu. Bylo tomu však jinak, když se už po 10 minutách hry měnil stav střetnutí. Lukáš Kalvach zahrával z levé strany přímý kop, který dopadl přesně k Luďkovi Pernicovi, jenž přesným zakončením hlavou otevřel skóre. Druhá branka Viktorie na sebe nenechala dlouho čekat. Ve 21. minutě sebral odražený míč na hranici velkého vápna Sýkora a pohotovou střelou k levé tyči podruhé rozjásal zaplněnou Doosan Arenu. Další standardní situaci si vzal po půlhodině na starost sám Sýkora, který našel ve vápně osamoceného Hejdu, jenž z voleje navýšil skóre už na 3:0.

Po přestávce se spokojení domácí nehnali za zvýrazněním náskoku. Druhá půle se nesla v klidném tempu za zpěvu fanoušků Viktorie, který občas nahradil potlesk střídajícím hráčům. Na trávníku se poprvé v dresu úřadujícího mistra představil v soutěžním utkání Jan Kliment nebo staronová posila Václav Pilař. A právě Pilař byl u zrodu akce při čtvrtém gólu Viktorie, na jejímž konci stál skvěle hrající Sýkora uklízející míč do levého horního rohu brány. Debut se vydařil i Klimentovi, když v 84. minutě usměrnil fantastický centr Libora Holíka přesně mezi tři tyče.

Plzeň si tak po třech letech zajistila účast v jakékoliv základní skupině evropského poháru. Konferenční ligu má jistou, dál však pokračuje sen o Lize mistrů. Ve třetím předkole vyzve lepšího z dvojice Tiraspol-Maribor.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (313)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele