Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga A - skupina 1, 2. kolo
07.09.2020 20:45 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Polská radost z vyrovnání (© AFP)

Polsko otočilo utkání s Bosnou a zaslouženě bere tři body

Bosna a Hercegovina doma proti favoritovi z Polska sice dobře začala, když se jako první prosadil Haris Hajradinovič, jenže slibné vedení nakonec neudržela. Do poločasu srovnal obránce Kamil Glik a po hodině hry strhl vedení na stranu Poláků Kamil Grosicki.

Byl to hodně důležitý souboj a sliboval dostatek ofenzivní podívané na obou stranách. Domácí prapor v tomto smysl zvedl Edin Džeko, obávaný kanonýr AS Řím, zatímco brankáře Asmira Begoviće měli prověřit útočníci Kamil Grosicki a Arkadiusz Milik. První minuty se nesly v hodně pomalém a rozvážném tempu, jako by se ani jedné jedenáctce dopředu moc nechtělo.

Aktivnější Poláci sice byli častěji u míče, ale ani to jim nepomáhalo. Například záložník Piotr Zieliński se postavil ve 14. minutě ke standardní situaci z velmi výhodné vzdálenosti a pozice, jenže jeho centr nepochopitelně mířil jen do míst, kam si nenaběhl ani jeden z jeho spoluhráčů, takže se stal snadnou kořistí. Bosna se spoléhala spíš na překvapivé ataky po jednoduchých kolmicích, jak to předvedl například Sinisa Saničanin. Proti němu ale perfektně vystartoval brankář Łukasz Fabiański, který výborně přečetl hru.

K prvnímu gólu utkání paradoxně přispěli Poláci víc než Bosna. Obránce Jan Bednarek totiž ve vlastním vápně skolil soupeře tak nevybíravě, že sudí Çakιr okamžitě nařídil pokutový kop. Úkolu dát zápasu trochu šťávy se zhostil zkušený záložník Haris Hajradinovič a nemýlil se - 1:0 pro Bosnu.

Brankář Fabiański musel do akce také o pár okamžiků později, když ho nebezpečným centrem vyzval k zákroku Eldar Čivić. Deset minut před koncem přišlo varování. Do vzduchu se po centru z rohového kopu pověsil Kamil Glik a zakončoval jen těsně vedle tyče! Brankář Asmir Begović tušil, že se blíží problémy a rázně mu to připomněl Kamil Grosicki, který vyprodukoval po pasu z hloubi pole krásnou hlavičku.

V tomhle případě ještě Begović zasáhl, ale o tři minuty později už nestačil. Další krásný pas od Grosického totiž sebral ze vzduchu naskakující obránce Kamil Glik a povedenou hlavičkou nedal protihráči nárok zasáhnout.

Do druhé půle vtrhli Poláci přeci jen o něco aktivněji než domácí a před brankářem Begovićem bylo opět horko. Svůj příspěvek hodlal odevzdat také mladý záložník Kamil Jóźwiak, který tvrdou ranou pořádně protáhl brankáře Bosny a Hercegoviny. Poláci začali přitápět pod kotlem a brzy se dočkali zasloužené branky.

Macej Rybus totiž v 67. minutě vymyslel povedený centr do vápna. Aby taky ne, když se ho dlouhou dobu nikdo nenamáhal vůbec obtěžovat. Ve středu vápna našel Kamila Grosického, který si na míč naběhl ze všech nejdřív a s největší razancí. Tu pak vložil i do hlavičky, takže Begović neměl nárok. Polsko otočilo stav utkání a už neinkasovalo, přestože Koljić se v 73. minutě dostal po nahrávce Višći hodně blízko.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele