Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga B - skupina 2, 6. kolo
18.11.2020 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

První česká radost (© AFP)

Češi přehráli Slováky i napodruhé a díky prohře Skotů míří do Ligy A

Čeští seniorští reprezentanti následují vzor lvíčat a skrze silný finiš opatřený dvěma výhrami s čistým kontem navzdory poněkud černým vyhlídkám končí ve skupině na prvním místě před Skotskem. Pro reprezentační áčko to znamená postup mezi smetánku Ligy národů a podstatně zvýšenou šanci na baráž o mistrovství světa 2022...

Je to vlastně svým způsobem ironické. Slováci budou při losu příštích kvalifikačních skupin ve druhém výkonnostním koši, zatímco na český výběr zbude až ten třetí. Přesto to jsou Češi, kdo z Ligy B postupuje nahoru, zatímco Slováci putují níže, do společnosti Lucemburska, Ázerbajdžánu či Litvy.

Češi mohou za další příznivý výsledek opět do značné míry vděčit silnému startu. Zejména Coufal si během první čtvrthodiny hry musel přijít jako na nějakém tréninku, když dostal hned čtyřikrát prostor k nebezpečnému centru. Jednou Ondrášek doskočil jen tak tak, aby se na zadní tyči málem s míčem dostatečně potkal Matějů, později už dvakrát výborně zakončoval sám plzeňský útočník. Jednou po akci Masopusta, Krále a Coufala snad nemohl trefit lépe, ale Rodák s vypětím všech sil vyškrábl míč na levou tyč. Podruhé to byl opět tygří skok slovenského gólmana, co Ondráška odmítalo, tentokrát po Coufalově donášce z hloubi pole.

Úvodní zásah přišel až ze standardní situace, po centru Jakuba Jankta, ke kterému se zcela bez obtíží dostal Tomáš Souček - zprvu hlídaný nejmenším Slovákem na hřišti, posléze už nehlídaný pro jistotu vůbec. Tradičně výborný Jankto se takhle po 13 měsících konečně opět zpříma podílel na brance národního týmu, a spolu s podstatně zlepšeným Matějů na levé straně vypadali velmi dobře.

Ke konci první půle však Češi v aktivitě polevili a nechali se dvakrát vyděsit presinkem Slováků - jednou z toho dokonce divže nebyl vlastní gól. To byla však prakticky jediná pasáž, kdy domácí fotbalisté nebyli viditelně lepší stranou. Hned zkraje druhé půle, do níž nenaskočil otřesený Vaclík ani Masopust, už to totiž bylo opět o poznání lepší.

S příchodem druhého dějství především o několik desítek procent vyrostl výkon Alexe Krále, který okamžitě patičkou vyslal za obranu žolíka Černého, jehož tečovaná přihrávka na malé vápno zařídila Ondráškův pojišťovací gól. A Král dominoval i nadále - zatímco Češi téměř nepouštěli míč z kopaček, bylo ho vysloveně plné hřiště.

Slováci si jedinou hezkou akci nechali na 61. minutu, kdy Mak po sérii narážeček rozvlnil pouze boční síť. To však žádnému tlaku nenasvědčoval. Naopak, závěrečná zhruba 15minutovka se nesla v duchu jalového dohrávání z obou stran. Izraelci mezitím úspěšně strážili jednobrankové vedení nad Skoty, takže ani jeden z plzeňských aktérů neměl valnou motivaci se přetrhnout.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (1355)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele