Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga D - skupina 1, 1. kolo
03.09.2020 20:45 CET
3 : 2
(1:1)

Reportáž

Parádní obrat v závěru, Faerské ostrovy doma zase skolily Maltu

Faerské ostrovy potvrdily, že na Maltu v domácím prostředí jednoduše velmi dobře umějí. Od roku 1997 svého protivníka porazily doma už popáté v řadě a vstoupily do nového ročníku Ligy národů, jak se sluší a patří. Hosté, kteří na sever Evropy nepřicestovali s některými obvyklými oporami, každopádně nepředvedli v Tórshavnu vyloženě špatný výkon.

Premiéra novému trenérovi Faerských ostrovů vyšla parádně. Švédský stratég Hakan Ericson získal se svým týmem na své konto finální vítězství, ačkoli ještě tři minuty před koncem základní hrací doby prohrával o branku. V závěrečných chvílích zápasu se jeho svěřenci nadechli k velkému obratu a vysloužili si dokonce první místo ve čtyřčlenné skupině.

I Malta byla pod novým velením, italský kouč Devis Mangia byl blízko přerušení nelichotivé bilance reprezentace, která prohrála již podesáté v řadě, jenže jeho mužstvo selhalo v nejnevhodnějších okamžicích. K dispozici mimochodem neměl například nejlepšího střelce maltského nároďáku, rekordmana v počtu startů a kapitána v jednom Michaela Mifsuda.

Domácí byli v ofenzívě v úvodních pasážích hry přece jenom o něco aktivnější, ve 14. minutě mohl rozvlnit síť K. Olsen, každopádně na brankáře Bonella ještě nevyzrál. Ve 23. minutě se objevil ve velké tutovce Bjartalíd, jenž v pokutovém území nezazmatkoval, počkal na vhodný moment a pak vystřelil, jenže svou střelu nasměroval po zemi neúspěšně jen do zámezí.

O dvě minuty později se každopádně Faerské ostrovy ujaly průběžného vedení. Vatnhamar od pravé lajny vyslal dlouhý centr do vápna, v něm letící balón podcenil bránící Borg, takže doputoval až ke K. Olsenovi, a ten z blízkosti pohotově skóroval. Malta však ve 37. minutě dokázala vyrovnat, přesným pokusem pravačkou k tyčce se prezentoval Degabriele.

Ve druhém dějství Mangiův výběr přežil krizovou situaci v 56. minutě, Mbong měl štěstí, že merunu neposlal do vlastní brány, ale jen do tyčky, a v 68. minutě se Bonello vyznamenal vůči K. Olsenovi. Naopak v 73. minutě ukázala Malta svému soupeři lekci z produktivity, Agius snadno zužitkoval standardku Gambina, a najednou byla blíže cennému skalpu ona.

Jenže Ericsonův celek se nevzdal a udělal moc dobře. V 87. minutě se mu podařilo zareagovat na Agiusův přesný zásah, střídající A. Olsen zamířil podél marně se natahujícího Bonella parádně ke vzdálenější tyčce. A v 90. minutě si připsal do statistik rozhodující gól střetnutí Hendriksson, který se jal exekuce přímého kopu a napálil balón nechytatelně do šibenice.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, uefa.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
Elmas

1:0

Reagovat
Hiko

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele