Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga A - skupina 3, 6. kolo
17.11.2020 20:45 CET
4 : 2
(2:1)

Reportáž

Benjamin Pavard (© AFP)

Švédi ve Francii padli a záchranu nevybojovali

Zatímco Francouzi oslavili své vítězství ve skupině 3 elitní divize Ligy národů výhrou se Švédy, ty tento výsledek poslal o patro níž. Do vedení sice šli zásluhou Claessona hosté, o obrat se pak postarali dvěma zásahy Giroud a jednou Pavard. Na Quaisonovo snížení navíc ještě zareagoval Coman.

Didier Deschamps provedl oproti sobotnímu vítězství v Portugalsku změny zejména v útočné fázi. Namísto hry na tři střední záložníky i jednoho útočníka přesunul hráče ze zálohy do ofenzivy, místo tak nezbylo na hrdinu minulého utkání Kantého, jehož místo zaujal Giroud. Jeho parťákem byl Griezmann, jenž se do středu přesunul z křídla, což odnesl pro změnu Martial. Místa na krajích uvolněné z důvodu tohoto a posazení Comana zaujali Thuram a Sissoko. Švédský kouč Peter Wettergren vyměnil pouze hráče ve středu hřiště, kde namísto Ekdala nastoupil Claesson.

Už ve čtvrté minutě se seveřané dostali do vedení a vše tak vypadalo růžově. Olssonova přihrávka po sérii odrazů doputovala k Victoru Claessonovi, při němž stála štěstěna i podruhé - jeho střela totiž byla zblokována do protipohybu a mimo dosah brankáře Llorise. Deset minut poté mohl srovnat Giroud, jeho hlavičku ovšem zlikvidoval Olsen.

Jen o pár chvil později už se Olivier Giroud a s ním i celá Francie dočkali vyrovnávací branky. Sissoko rozehrál doleva na Thurama, jehož přízemní centr oslovil urostlého útočníka, jenž z první napálil míč k tyči. Dvacet minut poté Francouzi obrat dokonali. Vskutku famózní průnik do vápna předvedl Thuram, jenž obešel tři hráče, a následně se balón odrazil k Benjaminu Pavardovi. Ten zavzpomínal na svůj zásah z mistrovství světa proti Argentině a z voleje na zadní tyč zakončil.

Třetí trefu Deschampsovy družiny mohl přidat vzápětí Rabiot, proti jeho výtečnému pokusu se ještě lépe vytáhl Olsen. Francouzi vstoupili aktivně i do druhého poločasu. Ve čtyřiapadesáté minutě vystoupal po Sissokově centru nejvýše Giroud, jehož hlavičce chyběl opravdu jen pár milimetrů.

Stejně jako v první půli i tentokrát Olivier Giroud na selhání v zakončení zareagoval nejlépe jak mohl - gólem. Tentokráte si naskočil na vysoký pas Mbappého a v letu dopravil balón za Olsenova záda. Třígólový náskok a potřebný klid na kopačky mohl domácím dodat Griezmann, jehož střele chyběl od rozvlnění sítě jen malý kousek.

V samotném závěru základní hrací doby vykřesali Švédi velmi důležitý gól naděje. Předvedli totiž brilantní kombinaci, když přetažený centr z pravé strany vrátil Bengtsson do malého vápna, odkud do zcela prázdné brány zakončil Robin Quaison.

Za vyrovnáním se pak hosté hnali skutečně hodně, kvůli čemuž se na výlet do soupeřova vápna vydal při standardce i brankář Olsen. Přímý kop byl ovšem zahrán naprosto příšerně, což vyústilo v protiútok, na jehož konci Kingsley Coman poslal míč po zemi do odkryté klece.

Francouzi tak své vítězství uhájili a s tříbodovým náskokem na Portugalsko ovládli skupinu 3. Švédi v ruletě s Chorvatskem neuspěli, potřebovali totiž uhrát lepší výsledek, namísto čehož Chorvaté prohráli jen o jeden gól. Finalista posledního mistrovství světa tak mezi elitou zůstane, jeho čtvrtfinalista putuje o patro níže.

Autor: Martin Vejdělek / onlajny.com, highlightsfootball.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele