Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga A - skupina 4, 1. kolo
03.09.2020 20:45 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Gayá v nastavení vydřel pro Španěly remízu s Německem

Němci sice po většinu utkání byli jasně lepším týmem a zahanbovali Španěly v ofenzivní produktivitě, jenže přesto se s ním rozcházejí smírně. Ačkoli ve druhé půli vedli, pátá minuta nastavení se jim stala osudnou, když Gayá srovnal.

Minulá Liga národů se Německu vůbec nepovedla, ve tříčlenné skupině skončili až na posledním místě, což se u velmi často suverénního mužstva dá označit jako jasné zklamání. V novém ročníku to svěřenci trenéra Joachima Löwa chtěli za každou cenu napravit. Jenže hned první soupeř měl pověst nelítostného soka s hvězdami na všech postech - Španělsko.

Že si trenér Luis Enrique může vybírat z množství hvězd, potvrdila již základní sestava. Do ní se vešli Busquets, Ruiz, Ramos, Carvajal nebo Navas s Rodrigem. Ani domácí Němci ale nezůstali pozadu a vyslali do boje Saného, Wernera, Kroose nebo Cana se Sülem. Německo bylo od prvních chvil mírně aktivnější a jeho akce přeci jen vypadalo nebezpečněji. Jako třeba standardka Kroose, kterou zakončil Robin Gosens.

Němci se ocitli v první větší šanci zápasu, když se psala 13. minuta. Do pokutového území se vydal také obránce Kehrer, který si dokázal najít padající míč. Jenže jeho hlavičku měl brankář David de Gea přečtenou dostatečně dopředu. Zkušený brankář musel do akce také o dvě minuty později, kdy Němci podnikli rychlý kontr. Sanému se povedlo vysunout Draxlera, který po zemi pálil do De Geovy náruče.

Zkušený gólman se dnes rozhodně zapotil daleko častěji než jeho protějšek, kterým byl brankář Trapp. De Gea musel ukázat parádní skok v 19. minutě, kdy jej do akce povolal krásnou ranou mířící Leroy Sané. Technickou ránu soupeře ale zkušený Španěl vyrazil mimo.

Španělům se příliš nedařilo ohrožovat bránu Kevina Trappa a jejich výkon byl minimálně v ofenzivě dost nešťastný. Změnit to mohl Sergio Busquets, jemuž nahrál na volej Torres. Tvrdá rána záložníka Barcelony ale mířila jen doprostřed brány, což Trappovi usnadnilo práci. Postupem času se Španělé přeci jen dostávali k míči častěji a zapracovali také na přesnosti svých nahrávek, naopak Němci se trochu stáhli do defenzivy.

Po rychlém pasu Draxlera chtěl zakončovat Can, jenže se soustředil spíš na sílu než na přesnost své rány. Konec poločasu orámoval nepovedený španělský pokus o vysunutí útočníka Rodriga. Trenér Enrique věděl, že tenhle výkon by Španělům na tři body rozhodně stačit nemusel a poslal do hry mladíčka Fatiho.

Poněkud zamlklý bomber Timo Werner se po změně stran s míčem dostal až do pokutového území, kde se pokoušel odcentrovat přes Ramose, jenže našel jen protihráče. Jak se v první půli Werner prakticky nedostával k míči, tak to v 51. minutě spočítal soupeři i s úroky. Po brilantním pasu na druhou stranu si balon ukázkově zpracoval šikula z Atalanty Gosens a nahrál na střed vápna. Tam si míč převzal právě kanonýr londýnské Chelsea a zamířil do protipohybu španělského brankáře - 1:0.

Po hodině hry se k balonu dostal Leroy Sané, který s díky pelášil po chybě zálohy Španělů na bránu a nahrával ještě na Wernera. Ten ale v pádu mířil jen do boční sítě! Srovnat mohl a chtěl Thiago, který dvacet minut před koncem poslal míč technickou ranou jen těsně vedle!

Definitivně rozhodnout mohl obránce Süle, který deset minut před koncem zakončoval povedenou standardku. Hlavou mířil pod břevno, kam se ale včas vyšplhal také De Gea! Závěr utkání byl opravdu dramatický. Ansu Fati totiž srovnal na 1:1, jenže sudí branku neuznal pro útočný faul Ramose.

Přesto se Španělé dočkali! V páté minutě nastavení totiž Torres odcentroval před bránu, kde Rodrigo s vypětím sil posunul míč na Josého Gayu. Mladému obránci už nedělalo problémy zamířit do sítě a srovnat na kýžených 1:1.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (6)

Přidat komentář
Elmas

0:1

Reagovat
Pharrell

Tady “překvapení”

ESP win : 1:2 0:2

Reagovat
John Obi Mikel

2:1

Reagovat
Kocour Klapuška

3:1

Reagovat
Kocour Klapuška

Trapp – Kehrer, Süle, Can, Gosens – Rüdiger, Kroos – Draxler, Gündoğan, Sané – Werner

Reagovat
Kocour Klapuška

Moc se mi nelibi nenasazeni dvojice Havertz & Brandt a ani ten Rüdiger ve stredu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele