Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga A - skupina 1, 5. kolo
15.11.2020 18:00 CET
3 : 1
(2:0)

Reportáž

Georginio Wijnaldum (© AFP)

Nizozemsko si i bez brankářské jedničky Cillessena poradilo s Bosnou a Hercegovinou

Bosna a Hercegovina se stala jistým sestupujícím do nižší výkonnostní Ligy B. O jejím neúspěchu rozhodla prohra na půdě Nizozemska, které naopak získalo důležité vítězství do boje o první příčku a o opětovný postup v Lize národů do Final Four. Dostalo se zároveň do dočasného vedení v tabulce, večerní program každopádně obstarají ještě Itálie s Polskem.

Hosté neodjížděli do Amsterodamu v nejlepším rozpoložení. Postihly je totiž před tímto reprezentačním srazem především potíže s koronavirem, které vyřadily ze hry i kapitána a tahouna týmu Edina Džeka. Bez něj dokázali proti favoritovi jen kosmeticky upravit konečné skóre, a působení kouče Dušana Bajeviče u nároďáku se tak musí obecně hodnotit spíše hůře.

Jednasedmdesátiletý lodivod neprožil totiž povedené období jen v rámci této soutěže, nepodařilo se mu totiž protlačit Bosnu a Hercegovinu na EURO 2020 přes dodatečnou baráž. Už během října oznámil svou rezignaci, přislíbil však dokončení práce v Lize národů, a v posledním duelu proti Itálii se bude chtít především rozloučit se ctí a vztyčenou hlavou.

Domácí před pár dny uhráli velmi cennou remízu v přátelském měření sil se Španělskem, už tenhle výsledek mohl jaksi předznamenat, že svěřenci kouče Franka de Boera můžou být v dobré náladě. A přerušili vlastně bez větších obtíží svou sérii pěti zápasů bez výhry, neboť tu naposledy slavili zkraje září na samotném začátku tohoto ročníku Ligy národů proti Polsku.

Oranje se proti oslabenému soupeři vydařil vstup do utkání. Lačný po kořisti byl hlavně Wijnaldum, který už v 5. minutě, leč trochu náhodně, orazítkoval díky svému centru brankovou konstrukci, minutu na to se přitom poprvé zapsal na střeleckou listinu, to když po parádní koncovce a finální přihrávce Dumfriese skóroval nehlídaný do zcela prázdné brány.

Ve 13. minutě se Nizozemsko dostalo do dvougólového vedení. F. de Jong ze středu pole uvolnil na levé straně Depaye, ten přetáhl svůj pas až na zadní tyčku, odkud Berghuis sklepl míč hlavou pro Wijnalduma, a ten pak zase neměl problém zacílit. Ve 30. minutě mohl Wijnaldum dokonce zkompletovat hattrick, nicméně pálil slabě do rukavic brankáře Šehiče.

Až v 55. minutě se domácím podařilo zřejmě definitivně zlomit odpor svého protivníka, Šehič přitom zase nic moc nezmohl vůči zakončení Depaye, který po pobídce Dumfriese zamířil snadno za brankovou čáru. Bosna a Hercegovina v 63. minutě zaznamenala aspoň jeden čestný úspěch poté, co Višča vybídl u míst pokutové značky přesně střílejícího Prevljaka.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, uefa.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele