Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga A - skupina 3, 4. kolo
14.10.2020 20:45 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Portugalsko díky Jotovi smetlo Švédsko a v říjnu neinkasovalo

Španělsko, Francie, Švédsko. Tři kvalitní soupeři, dva z nich dokonce vyloženě špičkoví, a přece se portugalská defenzíva před nimi ani jednou nemusela sklonit. Více než 270 minut hry, nula obdržených branek a čtyři body do tabulky skupiny 3 Ligy A. Jen kdyby ti Francouzi taky občas chybovali...

Zatímco s les Bleus to byl souboj dvou poměrně tvrdohlavých obran s minimem větších šancí, proti Švédsku už Portugalci přidali i nutnou nadstavbu na druhém konci hřiště a podruhé v tomto ročníku Ligy národů soupeři uštědřili 3+ branek. Po Chorvatech to schytali i druzí relativní otloukánci skupiny, která má teď už definitivně pouhé dva adepty na postup.

Hrdinou zápasu se stal Diogo Jota, který se poměrně ojedinělé šance v základu při absenci Cristiana Ronalda chopil, jak nejlépe mohl, a nezapomněl se podepsat pod žádný ze tří gólů Seleçãa. Hned první zářez však ani zdaleka nebyl jenom o něm. Do krásného ťukesu na 1-2 dotyky se postupně zapojili další tři Portugalci, aby v závěru akce Bruno šikovně prostrčil míč na Jotu, který už jen v situaci 2 na 1 servíroval míč do vyložené pozice Bernardovi Silvovi.

Portugalci skutečně především v první půli rozdávali radost. Chvíli předtím sice zapomněli na Lustiga a divže nenechali Švédy jít do vedení, ale vpředu to byla špička. William trefoval tyč a kvintet Bernardo-Bruno-Félix-Jota-Raphael si v mnoha pasážích elegantně podával míč dokola kolem dezorientovaného švédského týmu.

Ten nakonec do přestávky ještě jednou kapituloval - to když ve 44. minutě Cancelo bystře zpozoroval náběh Joty a vyslal vstříč pokutovému území včasný centr, který vůbec nevypadal tak unáhleně, jak se zprvu zdál. Jota si pak při zpracování a finiši počínal jako mazák.

Po změně stran už Švédové ani tolik nekousali. Zatímco v úvodní části měl ještě dvě solidní příležitosti Marcus Berg, po přestávce už lehce zlobil akorát Claesson jedním přízemním projektilem. Isakova hlavička do země již přicházela na úplném konci, kdy nebylo co řešit.

Portugalci totiž mezitím zvýšili na 3:0 - William vyzval ke sprintu na levém křídle Jotu, ten se protáhl kolem jednoho obránce, dalšímu udělal kličku ve vápně a svou střelou znovu nenechal nikoho na pochybách. V 72. minutě bylo zkrátka hotovo skrz učiněnou one-man show.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

0:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele