Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga B - skupina 2, 4. kolo
14.10.2020 20:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Skotové našli recept i na Čechy v obvyklém složení a míří za postupem

Nepochodila česká jednadvacítka, která dvakrát nedokázala skórovat, neuspělo též odvážné ligové "béčko” a nyní skotské prokletí nezlomila ani seniorská reprezentace v téměř plném složení. Skotové na české národní týmy nadále umí, když se tentokrát brzy ujali vedení a pak ho po celou dobu bedlivě strážili. Češi měli své šance především prostřednictvím Vydry a Součka, ale v koncovce jim to dnes jednoduše "nelepilo”...

Dočasný kouč Jiří Chytrý nemusel do poslední Šilhavého základní sestavy nijak šahat, když mezi zápasy krom svého šéfa přišel už akorát o náhradníka Tomáše Holeše, a nakonec ani důvod nejspíš nehledal. Vítězná sestava se nemění, hlásil twitter české fotbalové reprezentace. Oproti 37 dnů starému utkání v Olomouci se však jedenáctka samozřejmě proměnila na všech 11 postech, a podobně na tom byli Skotové - u nich v základu vedle brankáře Marshalla "přežili” už akorát záložník McTominay a hrotový útočník Dykes.

Úvod utkání tomu odpovídal - vypadal diametrálně odlišně. Kde na Skoty vlétli hladoví hoši, kteří se na dálku chtěli předvést kouči Šilhavému, tam tentokrát zápas bez dohledu Šilhavého načínala parta jaksi nepřipravených až odevzdaných borců. Česká rozehrávka byla váhavá, plná návratů zpět, předržování balonu - a pro to neměli draví domácí nejmenší pochopení.

Hned v šesté minutě tedy nekompromisně trestali. Začalo to nepřesnou rozehrávkou Vaclíka, pokračovalo zbytečným riskem Provoda, nedůsledným vystoupením Kúdely a skotský přechod do útoku byl záhy smrtící - Dykes vysunul Frasera a ten z první pošťouchl míč podél Vaclíka. 1:0.

Česká hra mezitím nadále postrádala tempo a takřka každá přihrávka byla předznamenána jedním, dvěma zbytečnými kontakty s míčem navíc. Provod byl z Čechů nejaktivnější, jak se snažil odčinit inkasovaný gól, ale jeho dalekonosná rána mířila mimo. Jiné šance pak měl na starosti Vydra - nejprve slabě hlavičkoval po centru Provoda, poté měl rozhodně do sítě vsadit pěkně odměřený centr Coufala, ale na zadní tyči levačkou z halfvoleje nepálil přesně.

Vydra obecně na hrotu útoku odváděl vzornou práci - míč podržel, sklepl, narazil a neustále se nabízel. Speciálně ve středu zálohy však týmu scházela rychlost na míči i bez něj, a to mužstvo neustále limitovalo.

Jak se blížil poločas, přibývalo navíc řečí na rozhodčího, který neodpískal penaltu po postrčení Součka a neudělil žlutou kartu za podobnou vysokou nohu, která byla dříve trestána u Bořila. Rozhozené Čechy mohl mezitím z dalšího hbitého průniku dále potrestat Fraser, avšak poté, co plách Kúdelovi, už nedokázal svou koncovku řádně sklopit.

Druhý poločas Češi zahájili v lepším tempu, ale váhavá koncovka je ani nadále neopouštěla. Darida pohrdl jednou solidně vypadající střeleckou pozicí a raději neúspěšně hledal spoluhráče, přičemž Vydra jindy z těžšího úhlu nedokroutil svou střelu k zadní tyči.

Zhruba po hodině hry vrcholila pasáž, kdy Češi sotva půjčili Skotům míč a neustále je vyčerpávali přihrávkami tam a zpátky. Šance se však rodily takřka výhradně po standardkách či jiných vzdušných donáškách, kdy přirozeně hrál prim Tomáš Souček. Ten nejprve hlavou míčil přímo doprostřed brány, aby později jiný roh prodlužoval a nechal Krále zakončit z malého vápna. To však zase McGinn přispěchal s neobyčejně pohotovým blokem ve skluzu.

Již 25 minut před koncem se Chytrý odhodlal k vysvlečení debutanta Tomáše Poznara, což nasvědčovalo ještě větší porci centrů do vápna. Těch však paradoxně s přibývajícími minutami spíš ubývalo a v jediné výjimečné "ložence” nezvykle selhal Souček, který propadnuvší centr Coufala kousek za malým vápnem trefil snad holení.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (983)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele