Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga A - skupina 4, 3. kolo
10.10.2020 20:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Mikel Oyarzabal (© AFP)

Oyarzabal vystřelil Španělům tři body proti Švýcarsku

Španělé si nakonec v utkání se Švýcary připsali tři body, ale divák trpěl. Rozhodně jsme neviděli příliš zajímavé utkání a na šance jsme čekali poměrně dlouho. Nevýrazný výkon předvedly obě strany, Španělé rozhodli díky brzké trefě Mikela Oyarzabala.

Švýcarsko by moc rádo navázalo na ojedinělý úspěch proti slavnému výběru španělské reprezentace, ale prakticky všechno hrálo do karet právě domácím. Včetně základní sestavy, do níž se od začátku vměstnali hráči jako Navas, Ramos, Olmo, Busquets nebo Fati s Oyarzabalem. Švýcaři kontrovali Elvedim, Schärem, Xhakou nebo Seferovićem s Mehmedim.

Jakkoli se čekalo, že domácí Španělé zatnou do svého soupeře drápy od prvních minut a vnutí mu svůj herní styl, nebylo tomu tak. Naopak, nesehraný španělský výběr měl potíže s kontrolou míče a nejednou dovolil svému soupeři pořádně zahrozit. V jedenácté minutě se navíc musel poprvé výrazně zapojit do hry brankář De Gea. Vyzkoušel jej Loris Benito, který zůstal úplně sám na levé straně pokutového území. Jeho tvrdou ránu ale De Gea nakonec vyrazil mimo.

A o chvíli později už se favorit konečně prosadil. Pomohla mu k tomu ale zásadní a obrovská hrubka brankáře Sommera. Ten si po malé domů nezpracoval míč ideálně a rozehrál ještě hůř. Poslal totiž míč přímo na Merina. Tomu pomohlo i to, že kapitán Xhaka v klíčové chvíli podklouzl, čímž mu otevřel cestu k zakončení. Merino nicméně poslal do šance Mikela Oyarzabala, který se prakticky sám před Sommerem nemýlil - 1:0 pro hráče trenéra Enriqueho.

Brankář Sommer si samozřejmě chtěl co nejdřív napravit pokaženou reputaci a soupeř mu k tomu naštěstí dával dostatek šancí. Jako třeba ve 28. minutě, kdy se po centru ze strany položil do hlavičky mladík Ferrán Torres. Jeho zakončení ale Sommer fantasticky vyrazil mimo tři tyče. Následně si poradil i s útokem mladíčka Fatiho, proti kterému perfektně vyběhl a zmenšil mu střelecký úhel.

Do konce první půle se vlastně nic zásadního nestalo a Španělé šli do druhé půle s těsným náskokem, který hodlali nejméně udržet či znásobit. Mohli tak učinit prakticky hned po změně stran, když si zkušený bek Jesús Navas navedl míč ke střele a jeho ránu tečoval brankář Sommer jen k záložníkovi Oyarzabalovi. Jeho dorážka z těžké pozice a prakticky v pádu ale mířila vedle brány.

Druhá půle obecně zaostávala za tou první a mnoho akcí jsme neviděli. Švýcarsko se rozhodně po změně stran zlepšilo a víc si svého oponenta hlídalo. Obecně se dá s klidem konstatovat, že druhá půle už nic zajímavého nenabídla. Španělsko díky brzké trefě a větší individuální kvalitě nakonec urvalo tři body, ale rozhodně jsme od něj čekali mnohem víc.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele