Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga B - skupina 3, 6. kolo
18.11.2020 20:45 CET
5 : 0
(4:0)

Reportáž

Luka Jović (© AFP)

Srbsko přece slaví záchranu! Doma deklasovalo zklamané Rusko

Srbsko se nakonec opravdu přece zachránilo v béčkové lize. Jeho šance na udržení nebyly nikterak velké, do karet mu ovšem hrál i výsledek souběžně hraného klání, a tak se vyhoupl na třetí příčku v tabulce. Zato Rusko zakončilo své působení v Lize národů snad nejhorším možným způsobem. A zahodilo postup do nejvyšší výkonnostní ligy do odpadkového koše.

Výkonnost Rusů v Lize národů vykazovala celkově jakousi klesající křivku. Poté, co v září dvakrát zvítězili, následně uhráli v říjnu jen dvě remízy. V listopadu pak dokonce dvakrát prohráli, včetně nynějšího ostudného debaklu, a na úkor Maďarska přišli definitivně o vedení v tabulce. A to přitom jejich soupeř nevstupoval do zápasu ve vůbec dobrém rozpoložení.

Srbové řešili během uplynulých několika dnů hned několik problémů. Jejich kabinu citelně zasáhla nemoc COVID-19, teprve se vzpamatovávali z neúspěšné baráže proti Skotsku, hodně bídně si vedli v Lize národů. Ale nevzdali se. Jediná příležitost, jak zůstat v Lize B, tkvěla v jejich výhře a také v té Maďarska nad Tureckem. A právě tato skutečnost se stala reálnou.

Turci jsou tedy nakonec těmi, na které zbyl černý petr ve značně vyrovnané skupině. I když měli s domácími shodný počet bodů, setnula jim vaz horší vzájemná bilance. Oba mančafty spolu dvakrát remizovaly, jenže Orlovi vsítili hned dvě branky venku, a právě tenhle relativně nepatrný fakt rozhodl o jejich úspěchu. Proti Rusku si tak aspoň částečně udobřili své fandy.

Utkání se přitom mohlo upínat úplně jiným směrem. Už po pětačtyřiceti vteřinách mohl skórovat Zabolotnyj, jenže jeho obrovskou tutovku mu zlikvidoval fantasticky domácí brankář Rajkovič. Naopak na druhé straně se Srbsko gólově prosadilo, to když Radonjič vzal podnikání na sebe, kličkami se prodral za vápno a odtud levačkou zamířil ukázkově k tyčce.

O patnáct minut později svěřenci trenéra Ljubiši Tumbakoviče, který i přes záchranu týmu v Lize B zřejmě opustí lavičku po tomto reprezentačním cyklu, svůj náskok navýšili. Mladenovič poslal jemný oblouček na hranici brankového území, tam si nejvýše naskočil naběhnuvší si Jovič a ten svou hlavičkou bez větších potíží překonal gólmana Guilhermeho.

Srbové nepolevovali ve své aktivitě ani nadále. Jako by chtěli ukázat, že i v okleštěné sestavě a v nezáviděníhodné náladě se dá hrát umný a účelný fotbal. A ve 40. minutě změnili průběžné skóre potřetí, to když Guilherme vyrazil pokus Joviče jen k nohám dorážejícího Vlahoviče, který poté mohl už jen stěží zaváhat v koncovce, a uklidil tedy míč do sokovy sítě.

První poločas ovšem ještě neskončil, kalich hořkosti si družstvo kouče Stanislava Čerčesova vypili až do dna. Guilherme inkasoval počtvrté ještě v nastavení, neboť centr Mladenoviče zleva zužitkoval hlavou Jovič. V 64. minutě se na střeleckou listinu zapsal i sám Mladenovič, po pobídce Vlahoviče umístil balón prudkým zakončením přesně do dolního rohu brány.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele