Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 4, 2. kolo
08.06.2022 20:45 CET
6 : 1
(1:1)

Reportáž

Eden Hazard a Kevin De Bruyne (© AFP)

Belgie zavelela k obratu, Polsko zdemolovala šesti trefami

Velkou kritiku schytala Belgie po minulé porážce v úvodním mači Ligy národů. Teď si ovšem většinu svých fandů přiklonila znovu na svou stranu, byť v první půli se o povedeném výkonu v jejím podání nedá moc hovořit. Nicméně po obrátce sehrála hodně slušně ozvučený koncert, Polsko, které vůbec nenavázalo na minulý skalp Walesu, ve finále deklasovala šesti brankami.

Zdálo se, že první poločas vlastně pouze podtrhne jaksi horší rozpoložení belgického týmu po vysoké prohře s Nizozemskem. Na hřišti opět spíše hledalo svou optimální pohodu, a ačkoli jeho protivník ani náhodou nezářil, dokázal proměnit svou první větší šanci a dostat se na koně. Puchacz rozehrál autové vhazování na Zielińského, ten si sběhl na kraj šestnáctky, kde balón přenechal Szymańskému, ten ho okamžitě přeposlal na Lewandowského, který si umně poradil s těžkým zpracováním a pak stačil trknout merunu za záda gólmana Mignoleta.

Přitom těsného náskoku se mohli domácí ujmout již ve 4. minutě, nicméně Batshuayi, smolně pro něj, napálil pouze brankovou konstrukci, a neprosadil se ani jeho spoluhráč Hazard, jenž svoje mířidla neseřídil správně. Když už se zdálo, že hosté udrží jednogólový odstup od svého soka do přestávky, z ničeho nic nakonec přece Belgie vyrovnávala stav. Carrasco uvolnil do vápna De Bruyneho, jehož zakončení z úhlu stačil ještě brankář Dragowski polapit, míč však vyrazil do nebezpečného prostoru, odkud ho bránící Szymański neodkopl pryč, čili Castagne ho mohl posunout dozadu na Witsela, který namířil svou dělovku nechytatelně na bližší tyčku.

Druhé dějství následně jasně ovládli Belgičané. Opravdu dlouhou dobu Poláci neprožili tak mizernou pětačtyřicetiminutovku, a čím více se blížil závěrečný hvizd sudího Kružliaka, tím více se jejich hra, hlavně v obraně, bortila do těžko obnovitelné situace. Už v 57. minutě mohl druhý přesný zásah De Rode Duivels přidat Dendoncker s Edenem Hazardem, avšak Poláky uchránil od průběžné porážky Dragowski. O dvě minuty později již ovšem kapituloval. Alderweireld vybojoval míč pro Hazarda, ten s ním udělal pár kroků dopředu a pobídl De Bruyneho, který pravačkou bez větších problémů přelstil z vyložené pozice marně zasahujícího Dragowského.

Polský výběr se na žádný odpor nezmohl, a když v 73. minutě po Batshuayiově nahrávce síť rozvlnil střídající Trossard, který v pokutovém území účelně zakličkoval a hravě z blízkosti překonal Dragowského, bylo zřejmě o vítězi tohoto duelu definitivně rozhodnuto. Ale Belgie ani po třetí brance neztrácela nic ze svého ofenzivního apetitu. A do zlomeného konkurenta zasadila ještě další tři rány. V 80. minutě se opětovně odvděčil za svůj nástup na hrací plochu z lavičky Trossard, to když rozehrál rohový kop nakrátko, Carrasco mu balón ihned navrátil, a rezultující technická pumelice, vyslaná z rohu vápna, zapadla nekompromisně do šibenice.

Jako by přitom Trossard předal návod svému spoluhráči Dendonckerovi, jak skórovat, jelikož i on se rozhodl v 83. minutě napřáhnout z dálky po asistenci Tielemanse, a Dragowski se po další prudké střele znovu jen neúspěšně natahoval, tentokráte ke spodní části své brány. V 88. minutě se pokoušel mírnit následky už tak krutého nezdaru náhradník Buksa, radost mu však pokazil Alderweireld, jenž jeho pokus zastavil ještě před brankovou čarou. Konečnou úpravu skóre pak zařizoval ve druhé minutě nastavení jiný žolík ze střídačky, a to Openda, na něhož merunu prostrčil Thorgan Hazard, a Dragowski mohl mezi třemi tyčemi zase smutnit.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele