Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 2, 5. kolo
24.09.2022 20:45 CET
0 : 4
(0:2)

Reportáž

Slavíci hráči Portugalska (© AFP)

Volba sestavy Šilhavému nevyšla. Knockout Ronalda vyburcoval Portugalce ke snadné výhře

Česko podlehlo Portugalsku o čtyři góly. V trochu jiných rolích než obvykle byla vidět největší hvězda hostujícího celku Cristiano Ronaldo. Ten nejprve musel být ošetřen po tvrdém střetu s brankářem, následně za dvoubrankového vedení svého týmu zavinil penaltu, tu ale nevyužil Patrik Schick. Dvěma brankami se pod jasnou výhru svého týmu podepsal i obránce Diogo Dalot.

Češi proti Portugalcům naposledy zvítězili ve čtvrtfinále Eura 1996. Od té doby prohráli ve vzájemných duelech třikrát v řadě a přerušit tuto sérii chtěli ve vyprodané Fortuna Areně. Překvapením bylo využití Alexe Krále, jenž v německém Schalke vypadl ze sestavy. Velkou vzpruhou pro domácí bylo naopak nasazení Schicka, který se v reprezentaci představil takřka po roční absenci.

A byl to právě hrotový útočník Leverkusenu, kdo se již v páté minutě efektně uvolnil v šestnáctce soupeře, svou následnou střelu však směřoval pouze nad. Ve 24. minutě poprvé hrozili hosté, když se po rychlé akci dostal k míči Ronaldo. Hvězdu Portugalců hrající se zakrváceným nosem po souboji s Tomášem Vaclíkem ale zradilo zpracování, a k bezprostřednímu ohrožení české branky tak nedošlo. Po půlhodině hry se opět připomněli čeští fotbalisté, hlavička Antonína Baráka šla ale těsně mimo.

Hra se v těchto chvílích přelévala ze strany na stranu, a když ve 33. minutě zakončil svižnou akci svého týmu Dalot, šel celek z Pyrenejského poloostrova do vedení. V nastavení prvního dějství pak zvýšil náskok hostů Bruno Fernandes, který využil nedůrazu české defenzivy a z bezprostřední blízkosti uklidil míč za Vaclíkova záda. Jako dar z nebes pak přišla pro domácí celek penalta, kterou sudí nařídil po ruce Ronalda. Míč si na bílý puntík postavil Schick, trestuhodně ale přestřelil.

Neproměněná příležitost jako by svěřence Jaroslava Šilhavého úplně položila, protože po změně stran působili naprosto odevzdaným dojmem. Toho využil v 52. minutě Dalot, který napřáhl z 20 metrů a nepříliš razantní střelou potřetí překonal Vaclíka. Portugalci byli při chuti ještě v závěrečné desetiminutovce, kdy po rohovém kopu uzavřel skóre utkání na konečných 4:0 střídající Diogo Jota.

Portugalsko tak zvítězilo a může ještě zabojovat o účast ve finálové fázi 27. září, kdy přivítá Španělsko. Česko bude muset ve stejný den zabrat na půdě Švýcarska, se kterým si to rozdá o udržení v elitní skupině.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (740)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele