Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 3, 2. kolo
07.06.2022 20:45 CET
2 : 1
(2:0)

Reportáž

Lorenzo Pellegrini (© AFP)

Itálie si těsně poradila s houževnatým Maďarskem a rázem se vyhoupla do čela skupiny

Itálie po úvodní remíze v Německu (1:1) dokázala naplnit papírové předpoklady proti Maďarsku, a i když proti povzbuzenému protivníkovi nepředvedla ideální výkon, tak nakonec zvítězila 2:1. Se čtyřmi body se posunula do čela třetí skupiny Ligy A právě o bod před svého úterního vyzyvatele. Svěřenci trenéra Robera Manciniho rozhodli o svém úspěchu již v prvním poločase, kdy se prosadili Nicoló Barella i Lorenzo Pellegrini.

Domácí favorit začal s velkým elánem a v úvodních dvaceti minutách téměř nepouštěl svého rivala na vlastní polovinu, ihned na to si vytvořil první gólovou možnost. Po rohovém kopu Politana se do ní dostal Gianluca Mancini, jenomže jeho prudkou hlavičku z hranice brankového území skvěle odvrátil do strany brankář Dibusz. O pár minut později se musel poprvé vytáhnout také gólman Donnarumma, který vyrazil tvrdou přízemní ránu Sallaie.

Italové vsítili důležitou vedoucí branku přesně po odehrané půlhodině. Diváky v Ceseně dostal do euforie Barella, jehož bomba z necelých dvaceti metrů zaplachtila přesně do vzdálenější šibenice. Domácí od tohoto okamžiku rozhodně nepolevovali a v poslední minutě úvodního dějství přidali druhou trefu. Politano předvedl vynikající individuální akci na pravém křídle a jeho zpětná přihrávka propadla až k nabíhajícímu Pellegrinimu, jenž i přes obranný zákrok skluzujícího Néga dopravil balón po zemi do sítě.

Hosté po změně stran změnili svou strategii a úřadující mistry Evropy přitlačili. Zhruba po sedmi minutách hry druhé půle chtěl snížit Zsolt Nagy, nicméně jeho volej odvrátil Donnarumma do bezpečí famózním reflexivním zákrokem. Vzápětí na druhé straně mohl definitivně rozhodnout Politano, ale jeho parádní projektil z dvaceti metrů pouze orazítkoval břevno.

Podceňované Maďarsko zdramatizovalo tento duel krátce po odehrané hodině. Střídající Attila Fiola si seběhl na pravé křídlo a poté nebezpečně odcentroval před branku, kde skluzující Mancini velmi smolně překonal bezmocného Donnarummu. Za dalších osm minut mohl dokonce srovnat Sallai, avšak italský strážce vytáhl jeho pěknou střelu nad horní tyčku. Domácí pak už soupeře vůbec k ničemu nepustili a hubený náskok si pohlídali až do závěrečného hvizdu.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele