Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 3, 4. kolo
14.06.2022 20:45 CET
5 : 2
(2:0)

Reportáž

Radost německých reprezentantů (© AFP)

Němci zesměšnili obranu Itálie pěti góly

Trvalo to hodně dlouho, ale když už se do toho Němci obuli, stálo to za to. Německo poprvé v tomto ročníku Ligy národů vyhrálo a nespokojilo se s nějakou ušmudlanou výhrou. Italům, do té doby prvnímu týmu tabulky, nadělili doma hned pět branek a jeho obranu naprosto zesměšnili.

Němci vstupovali do utkání s Italy v nepříliš dobré formě, ale před domácím publikem v Mönchengladbachu se chtěli vytáhnout. Dnešní zápas se povedl primárně střelci Timu Wernerovi, který táhl německou ofenzivu a brankáře Donnarummu dokázal překonat dvakrát. Přesnými zásahy ho pokořili i Kimmich, Gündogan a Müller. Hostující Italové dokázali ke konci utkání jen dvakrát snížit hodně bolestivý debakl.

Němci dávali od prvních momentů jasně najevo svoji herní převahu a od úvodu se do soupeře pořádně zakousli. V sedmé minutě prováhal obrovskou šanci Leroy Sané, který si vylámal zuby na vlastní koncovce. Už to vypadalo, že zvládne zakončit k tyči, kam by se Donnarumma přesunout nestihl. Jenže nakonec minul tyč o pár čísel. O minutu později se natahoval po zajímavém centru Giacomo Raspadori, který ale narazil jen na skvělé reflexy brankáře Manuela Neuera.

Přesto jsme na první branku nečekali moc dlouho. V desáté minutě zapomněla italská obrana na volného Joshuu Kimmicha, který si přesný Raumův centr dokázal zpracovat a druhou nohou poslat mezi stopery mimo dosah brankáře Donnarummy - 1:0.

Italové se vpřed zas tak moc vehementně nehnali, ale po dvaceti minutách jim nechybělo ke srovnání moc. Bryan Cristante, odchovanec AC Milán a muž s kanadským pasem, se pověsil do vzduchu a hlavou lízl břevno! Delší dobu se pak nic zajímavého nedělo, až pět minut před koncem trefil Leroy Sané zajímavou ránou prostor, kde naštěstí pro hosty stál Donnarumma.

Brankář PSG ale přesto ještě do poločasu inkasoval. "Pomohl" mu v tom jeho kolega Bastoni, který ve vápně složil málem zakončující Jonase Hofmanna a sudí pískal penaltu. K ní se postavil zkušený exekutor Ilkay Gündogan a nemýlil se.

Trenér Roberto Mancini potřeboval novou krev a na hřiště hned po poločase poslal Scalviniho s Caprarim. Byli to ale Němci, kdo se trefil. Po dobrém italském úvodu se míč dostal na vápno, kde jej hostující obrana odvrátila jen k nohám Thomase Müllera. Zkušený útočník si s ničím moc hlavu nelámal a napálil balon do sítě potřetí v dnešním duelu - 3:0.

Po Barellově nevyužité šance z 58. minuty se o deset minut později opět prosadili domácí. Debakl hostující obrany si vzal na starost Timo Werner, který nejprve v 68. minutě doklepl do sítě centr od Gnabryho. Po pouhé minutě zesměšnil italskou obranu, která marně a hlavně špatně spoléhala na ofsajd systém a útočník Chelsea po chybě v rozehrávce snadno vsítil už pátou domácí branku!

Konec utkání přeci jen patřil Italům, i když to už ale bylo hodně pozdě. V 78. minutě alespoň čestný úspěch zaznamenal mladíček Gnonto, který byl včas u tyče a doklepl do sítě odraženou ránu, čímž si připsal na konto svůj premiérový gól za áčko.

V nastaveném čase se Dimarco neprosadil a sledoval, jak brankář Manuel Neuer posílá jeho ostrý projektil nad. Z druhého rohu už se sice Italové prosadili, když na přední tyči zakončil akci Alessandro Bastoni, ale ani to nemohla být nálepka pro tragický večer italské obrany.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele