Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 4, 6. kolo
25.09.2022 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Virgil van Dijk (© AFP)

Nizozemsko drama nepřipustilo, po výhře nad Belgií si zahraje v Lize národů o titul

Už jen malou naději na zisk prvního místa, a tedy postup do Final Four v rámci této soutěže, měla Belgie před bitvou o Benelux na půdě Nizozemska. A nakonec i tenhle duel jednoznačně ukázal, že první místo v tabulce čtvrté skupiny Ligy A si zasloužili domácí. Ti uzmuli celkově svou pátou výhru v Lize národů, jediný přesný zásah zařizoval v 73. minutě Virgil van Dijk.

Belgičané museli v Amsterdamu zvítězit o tři branky, oplatit zkrátka svému sokovi vysokou porážku z červnového programu, aby se ještě mohli vecpat na první pozici. Jenže plán vsítit co nejvíce branek hostům drhnul natolik, že nezaznamenali nakonec ani jednu. Nizozemci si hájili bez větších obtíží takový výsledek, který zaručoval úspěch jim, a uměli držet De Rode Duivels na uzdě. Jestli můžeme během první půle vypíchnout nějakou možnost Belgie, kterou mohla zápas do trochu jiné sféry, pak určitě tu ze 32. minutě, do níž se propracoval Witsel, ale ten na brankáře Pasveera vyzrát nedokázal, po De Bruyneho pasu totiž míč nezachytil ideálně.

Ani po přestávce nebyla k vidění na hrací ploše žádná dechberoucí podívaná, jaká by se asi dala od prestižního utkání očekávat. Nizozemsko jednoduše jako by nechtělo za žádnou cenu ustupovat ze své defenzivnější taktik, především se soustředilo nechybovat a nepustit soupeře do nějakého trháku, a Belgie naopak žádný správný recept na svého rivala nenacházela. V 66. minutě se zaskvěl Pasveer, který reflexivním zákrokem vyrazil zakončení Onany z blízkosti, a tenhle moment jako by nadobro zlomil v Belgičanech jakési doufám, že se ještě bude blýskat na lepší časy. Nakonec do té doby nepříliš aktivní soubor Oranje o pár minut později strhnul vítězství na svou stranu a celkově svou dominanci v tomto uskupení. Pomohl si standardkou, konkrétně rohovým kopem, který zahrál Gakpo centrem na přesně hlavičkujícího van Dijka. Ten byl na hranici brankového území zcela přehlížen, logicky tak neměl problém skórovat.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele